Čerkez nije želio komentirati ništa u vezi smrti epidemiologa Pašagića

Radiosarajevo.ba
Čerkez nije želio komentirati ništa u vezi smrti epidemiologa Pašagića
FOTO: Fena / S konferencije za medije

U protekla 24 sata urađeno je 415 testiranja i utvrđeno da je u Federaciji BiH od COVID-19 oboljelo novih 36 građana, kazao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Ovim je broj oboljelih u FBiH narastao na 475. Sa zadnjim podacima, 74 pacijenta su trenutno hospitalizirana, a sedam ih je na respiratorima.

Čerkez je istakao da je evidentno da je sunce izmamilo građane i da su se građani opustili, te poručio da je važno vratiti se poštivanju mjera.

"Da ne bi imali značajno pogoršanu epidemiološku situaciju, pozvao bih građane na veću odgovornost i kantonalne MUP-ove da obilaze sva mjesta koja su potencijalno krizna. Nije još vrijeme za opuštanje, situacija je daleko od stabilne, raste broj oboljelih i treba velika disciplina da na ovome ostanemo", kazao je Čerkez.

Nije želio komentarisati ništa u vezi smrti epidemiologa Šefika Pašagića.

"Potrebno je da sve institucije naprave sve procedure i uviđaje i donesu zaključak", dodao je Čerkez.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa naglasio je da je COVID-19 izuzetno zarazna bolest i dovodi do brzog prijenosa.

"Iz drugih zemalja je vidljivo da imate na početku mali broj slučajeva i nagli porast, koji želimo izbjeći upravo ovim mjerama", ukazao je Musa.

Na pitanje kako test dva puta pokaže da je osoba negativna, a treći put da je pozitivna, pojasnio je da je za ovaj virus karakterističan duži period inkubacije.

"Sada i tražimo da testovi koje koristimo budu validirani od strane Svjetske zdravstvene organizacije", rekao je Musa.

Čerkez je napomenuo da su testove nabavili s južnokorejskog tržišta, kao i zemlje u Evropi i regionu.

"Na našim laboratorijama se vrše određene provjere testova. Svaka se serija uglavnom provjeravala i pokazali su se kao provjereni i sigurni", rekao je Čerkez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije