Čerkez otkrio kada je sljedeći sastanak o mogućem uvođenju restriktivnijih mjera

7
I. S.
Čerkez otkrio kada je sljedeći sastanak o mogućem uvođenju restriktivnijih mjera
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Goran Čerkez

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila informaciju o
epidemiološkoj situaciji COVID-19 u na dan 23. augusta 2021. godine, s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, za portal Radiosarajevo.ba rekao je da je epidemoiološka situacija pogoršana, u odnosu na pretprošlu nedjelju.

"Imamo 80 posto više zaraženih, incidenca je skočila na 82, povećan je i broj ljudi na rasppiratoru sa tri na 10. Za 55 posto se povećao broj smrtnih slučajeva", naveo je Čerkez.

Lažna fotografija: Cunami - Rulof se nije potpisao na sarajevski tramvaj

Lažna fotografija: Cunami - Rulof se nije potpisao na sarajevski tramvaj

Situacija je, kako je on naveo, različita u kantonima, a najteža u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Tu je i Zapadno-hercegovački kanton, Kanton 10 i Kanton Sarajevo, u kojem incidenca iznosi oko 72.

Vlada FBiH naređuje vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a ovo se odnosi na ova četiri kantona.

Kada je riječ o školskoj godini, ona počinje 1. septembra, a modeli nastave će zavisiti od veličina škola i epidemiološke situacije.

"Nismo ograničili broj učenika u školama, to je jedna novina. Razmak između njih u učionicama mora biti jedan metar", napomenuo je Čerkez.

U utorak će se održati sastanak federalnog sa kantonalnim premijerima o uvođenju eventualnih dodatnih mjera. Cilj je - normalizacija života, napomenuo je Čerkez.

"Jedna od tih mjera je da bi se sa potvrdom o vakcinaciji, ili dokazu o preležanoj bolesti ili jednim od testova, moglo ulaziti u određene objekte. To bi posebno značilo za ugositelje jer se onda ne bi limitirao broj gostiju u kafićima. To je jedna od mjera koja omogućava normalan tok života, kao i praksa Europske unije", pojasnio je Čerkez te poručio:

"Ne možemo dozvoliti da oni koji su neodgovorni - ugoražavaju one koji su odgovorni i vakcinisani".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije