Centralna banka BiH ne treba biti predmet političkih debata

K.S.
Centralna banka BiH ne treba biti predmet političkih debata
Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik ponovo je iskoristio priliku da se obruši na državne institucije i ponovo se na meti njegovih verbalnih napada našla Centralna banka Bosne i Hercegovine.

Naime, Dodik je nedavno u Bijeljini izjavio kako se funkcija Centralne banke BiH treba staviti u funkciju Republike Srpske (RS).

Spreman sam razgovarati o vraćanju na ranije uređenje Centralne banke BiH i da se njena dobit dijeli entitetima, a ne da ide na račun budžeta BiH”, poručio je Dodik.

Vrlo brzo stigla je reakcija i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je rekao da na jednom ekonomskom prostoru može postojati samo jedna centralna banka i jedinstvena monetarna politika.

“Nastavljaju se kontinuirani i bezuspješni napadi na integritet i nadležnosti bh. institucija. Posljednji u nizu je protuustavni napad Milorada Dodika na nadležnosti i poziciju Centralne banke BiH", naveo je Zvizdić.

Kako su za Radiosarajevo.ba kazali iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH, raspodjela dijela čistog profita, koji ostvaruje Centralna banka Bosne i Hercegovine, utvrđena je članom 27. Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

Ovim članom definirano je da se od dijela čistog profita, 40 posto raspoređuje za povećanje kapitala i rezerve za generalne rezerve Centralne banke, a 60 posto Centralna banka raspoređuje na račun institucije zadužene za budžet BiH u periodu od četiri mjeseca nakon završetka budžetske godine”, dodaju iz CBBH.

“CBBiH kao nezavisna institucija, ne bi trebala biti predmetom političkih debata, te očekuje da njeni rezultati i aktivnosti budu prepoznati kao interes svih građana BiH”, kazali su u Centralnoj banci BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije