Čelnici EU i Zapadnog Balkana sastat će se u Briselu 23. juna

3
AA
Čelnici EU i Zapadnog Balkana sastat će se u Briselu 23. juna
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sastanak članova Predsjedništva BiH sa Josepom Borellom

Lideri članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana sastat će se u Briselu 23. juna prije početka Samita lidera EU.

Evropsko vijeće saopćilo je da su lideri šest zemalja Zapadnog Balkana pozvani u Brisel na prvi dan Samita lidera EU, koji će se održati 23. i 24. juna.

Saopćeno je da će se lideri EU prije samog početka samita sastati s čelnicima Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Rukovodstvo EU pridaje strateški značaj Zapadnom Balkanu i želi da zemlje regiona djeluju u skladu sa evropskim smjernicama u svojim vanjskim politikama, posebno naspram Rusije.

Visoki komesar za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Josep Borrell sastao se nedavno sa svojim kolegama sa Zapadnog Balkana u okviru sastanka ministara vanjskih poslova članica EU-a u Briselu i poručio da održavanje bliskih odnosa s Rusijom više nije kompatibilno sa idejom o izgradnji zajedničke budućnosti sa EU.

Na posljednjem samitu EU - Zapadni Balkan, održanom 6. oktobra 2021. godine, EU je usvojio “Ekonomski i investicioni plan“ vrijedan 30 milijardi eura za region u narednih sedam godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije