"Ako EU ne reaguje odmah, Zapadni Balkan može postati poprište velike krize"

4
Anadolija
"Ako EU ne reaguje odmah, Zapadni Balkan može postati poprište velike krize"
Foto: EPA-EFE / Nikos Dendias

Ukoliko Evropska unija (EU) ne reaguje odmah rizikujemo da Zapadni Balkan postane poprište velike krize s kojom se suočavamo u Ukrajini, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Dendias.

Dendias je izjavu dao uoči sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU u Luksemburgu, na kojem bi se, osim o situaciji u Ukrajini, trebalo raspravljati o potencijalnim posljedicama rata u Ukrajini i na Zapadnom Balkanu.

"Ponovo ćemo razgovarati o Ukrajini. Obavijestiću svoje kolege o mojoj nedavnoj posjeti Odesi, kao i o naporima Grčke da prebaci humanitarnu pomoć, ne samo u Odesu već i u Mariupolj. Ali, takođe, razgovaraćemo o Zapadnom Balkanu i Libiji. I zamoliću svoje kolege da požure s ovim.

Jer, ukoliko EU ne reaguje i to sada, rizikujemo da ovo postanu poprište velike krize s kojom se suočavamo u Ukrajini", istakao je Dendias.

Na kraju je poručio da se kriza odnosi na "naše osnovne vrijednosti: demokratiju, teritorijalni integritet, ljudska prava, vladavinu prava" te da je neophodno zauzeti jasan stav na svim frontovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije