Zapadni Balkan "podijelio" Macrona i Scholza: Njemačka ne želi biti "kočničar"

6
Radiosarajevo.ba
Zapadni Balkan "podijelio" Macrona i Scholza: Njemačka ne želi biti "kočničar"
Foto: EPA-EFE / Emmanuel Macron

Emmanuel Macron predložio je formiranje nove političke zajednice u Europi, u kojoj bi bili i Ukrajina i zemlje zapadnog Balkana. Njemačka ne želi biti "kočničar", ali ima drugačije poglede oko budućnosti Balkana.

Središnji dio te zajednice bi činila Europska unija (EU). Tako bi se u aktualnoj geopolitičkoj situaciji moglo okupiti i one zemlje koje nisu ili ne žele biti članice EU-a, izjavio je Macron u ponedjeljak (9.5.) navečer u Berlinu.

Njemačka prijestolnica je bila cilj prvog inozemnog putovanja za Macrona nakon što je položio prisegu na drugi predsjednički mandat. U Berlinu se sastao sa saveznim kancelarom Olafom Scholzom koji je Macronovu ideju nazvao "vrlo zanimljivom", piše DW.

Muzikom do mira na Zapadnom Balkanu

Radi se o ideji koja podsjeća na privilegirano partnerstvo, koje je EU već odavno htio ponuditi Turskoj – kao svojevrsnu "utješnu nagradu" umjesto punopravnog članstva u Uniji. Macron je svoju ideju predstavio i u Europskom parlamentu u Strasbourgu, gdje se održala Konferencija o budućnosti Europe. Francuska trenutno predsjeda Vijećem EU-a.

Pogotovo u Francuskoj vlada velika skepsa oko ideje daljnjeg proširenja Europske unije. Baš kao i njegovi prethodnici iz Elizejske palače, i Macron se umjesto toga zalaže za produbljenje integracije EU-a u sadašnjem sastavu, te je u ponedjeljak predložio i promjenu Ugovora o EU-u, odnosno ukidanje konsenzusa pri donošenju odluka koje se tiču primjerice fiskalne ili obrambene politike. Prijedlogom se predviđa donošenje odluka "kvalificiranom većinom" glasova.

Scholz se zalaže za EU-perspektivu zapadnog Balkana

Usprkos činjenici da je njemački kancelar Scholz blagonaklono reagirao na Macronove prijedloge, formiranje eventualne političke unije bi moglo dovesti do novih konflikata. Ukrajina inzistira na punopravnom članstvu u EU-u i NATO-u. Scholz je nakon sastanka s Macronom na konferenciji za novinare izričito napomenuo da ta ideja ne bi smjela dovesti do toga da se odustane od EU-perspektive šest zemalja zapadnog Balkana, odnosno da im se onemogući ulazak u EU.

Zbog ruskog i kineskog utjecaja u toj regiji, savezni kancelar Scholz se protekli tjedan založio za ulazak Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Kosova i BiH u Europsku uniju – i to što je brže moguće. Macron i Scholz su naglasili značenje saradnje sa šest navedenih zemalja zapadnog Balkana. Francuski predsjednik je potvrdio da tokom predsjedanja EU-om (do kraja juna) želi organizirati samit o zapadnom Balkanu.

A Scholz je najavio da i ubuduće želi forsirati "Berlinski proces" s ciljem etabliranja zajedničkog gospodarskog prostora u regiji – proces koji je započela njegova prethodnica Angela Merkel.

Na Macronove zahtjeve za promjenom Ugovora o Europskoj uniji, Scholz je potvrdio da Njemačka neće biti "kočničar". Po njegovom mišljenju moguće je postići i učinkovitije funkcioniranje EU-a i na druge načine. Kao primjer je naveo ukidanje načela konsenzusa oko donošenja odluka unutar Unije.

Brojne zemlje EU-a u ponedjeljak su izrazile protivljenje francuskom prijedlogu. Među tih 13 država su i skandinavske članice, Hrvatska, Slovenija i Poljska. Za usvajanje promjena Ugovora o EU-u potrebna je podrška svih 27 zemalja, odnosno ratifikacija u parlamentima svih članica Unije.

"Želimo primirje i to što je brže moguće"

Macron i Scholz su izrazili spremnost za tješnjom saradnjom Njemačke i Francuske u budućnosti. Macron je u tom kontekstu posebno spomenuo odbrambenu politiku, te istraživanje i razvoj, ali i zajednički stav u odnosu prema Kini.

Tokom sastanka u Berlinu, središnje pitanje je bila Ukrajina, odnosno način na koji se može pomoći toj zemlji koja je žrtva ruske agresije. "Želimo primirje i to što je brže moguće", naglasio je Macron.

Dvojica državnika su u večernjim satima otišli i do Brandenburških vrata, koja su na Dan Europe bila osvijetljena u bojama ukrajinske zastave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije