Ko je Farrah kojoj je Macron sinoć poljubio ruku

0
Radiosarajevo.ba
Ko je Farrah kojoj je Macron sinoć poljubio ruku
Foto: EPA-EFE / Ko je Farrah kojoj je Macron sinoć poljubio ruku

Nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron održao pobjednički govor u čast njegovog reizbora, na sceni mu se pridružila egipatska operna pjevačica Farrah El Dibany (33), koja je otpjevala La Marseillezu, francusku nacionalnu himnu.

Odjevenu u tamnocrvenu haljinu bez naramenica, El Dibany je na pozornici Champ de Mars dočekao francuski predsjednik, koji ju je poljubio u ruku.

Predsjednik Macron i njegova supruga Brigitte ostali su na pozornici sa El Dibany dok je ona pjevala, piše The national news.

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Prema biografiji El Dibanijeve opere National de Paris, rođena je u Aleksandriji u Epiptu 1989. godine.

Kao mlada operska pevačica, pridružila se Umjetničkom centru Aleksandrijske biblioteke 2005. godine.

Tečno govori arapski, engleski, njemački, francuski i italijanski jezik.

A 2010. godine preselila se u muzičku školu Hanns Eisler u Berlinu. Pjevačica se pridružila Pariskoj operskoj akademiji u septembru 2016. godine, čime je postala prva arapska operska pjevačica koja je ušla na akademiju. Godine 2019. osvojila je nagradu za liriku Pariške opere u njenoj prestižnoj kategoriji Prix de l'Arop.

Održala je solistički nastup u Dubai operi u martu 2020., nekoliko dana prije nego što je pandemija zatvorila pozorišta i opere širom svijeta.

"Opera je trenutno teška... Nije normalno da mi operski pjevači radimo ovu virtuelnu stvar - da pjevamo uživo", rekao je El Dibany za Vogue Arabia 2020. godine te dodala:

"Želim da koristim svoju umjetnost - bez obzira kakva je, da se povežem s ljudima. Želim da ljudi vole operu i da je traže ili slušaju iz drugačije perspektive.”

Ranije ovog mjeseca, El Dibany je odlikovna francuskim Ordenom umjetnosti i književnosti (Ordre des Arts et des Lettres) kao vitez, medaljom koja priznaje značajan doprinos u polju umjetnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije