Čampara: Vlada nezakonito prebacila 325.000 KM Konakoviću u tekuću rezervu

Radiosarajevo.ba
Čampara: Vlada nezakonito prebacila 325.000 KM Konakoviću u tekuću rezervu
Anadolija / Aljoša Čampara

Aljoša Čampara, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo ispred Stranke demokratske akcije poručio je da je u julu ove godine pokrenuo pitanje enormnog povećanja tekuće rezerve kabinetu predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića, sa 30 hiljada KM na 200 koliko je po Rebalansu budžeta dobio Konaković.

"Ali čak ni to nije sve, jer Vlada KS je nastavila da prebacuje sredstva Konakoviću u tekuću rezervu, nizom svojih odluka, čiji je ukupni iznos 325.000 KM. Sve oodluke je potpisao premijer Edin Forto, po naredbi Konakovića. Na pitanje, koje je opravdanje zašto se to radi, nisam dobio nikakav odgovor od Ministarstva finansija", kazao je Čampara.

Žurnal: Konakoviću prebacili 325 hiljada maraka za dodjelu grantova

Vlada Kantona Sarajevo prebacila je najmanje 325 hiljada maraka namjenskih sredstava na Kabinet predsjedavajućeg Skupštine KS koje je Elmedin Konaković kasnije, kao grantove, proizvoljno dodjeljivao uduženjima bliskim svojoj političkoj partiji, piše portal Žurnal.info. Samo u septembru ove godine Vlada je izvršila "preraspodjelu" 95 hiljada maraka, dok je u augustu Konakovićev kabinet "pojačan" sa 100 hiljada maraka.

Poređenja radi, član Predsjedništva BiH, predsjedavajući VM ili federalni premijer imaju 3-4 puta manju tekuću rezervu, istaknuo je on.

"Neozbiljno i sramotno je da lokalni funkcioneri imaju takvu poziciju. A očigledno je i da te stotine i stotine hiljada maraka koriste netransparentno. Po članu 10. Zakonu o izvršenju budžeta KS sredstva tekuće rezerve planirana u Budžetu koriste se za nepredviđene namjene za koje u budžetu nisu planirana sredstva ili za namjene za koje se tokom godine pokaže da za njih nisu utvrđena dovoljna sredstva jer ih pri planiranju Budžeta nije bilo moguće predvidjeti", rekao je Čampara i dodao:

"Suština sredstava tekuće rezerve jeste da se dijele bez javnog poziva, i to za hitne i nepredviđene situacije. Kada pogledate način na koji Konaković dijeli te novce (poput slučaja 60.000 KM za Zukorlićevu BANU), vidite da je to protivno zakonskom opisu tekuće rezerve".

Ako udruženjima treba podrška, to treba raditi u skladu sa zakonom, kroz redovno budžetiranje, samtra Čampara i dodaje da se ne bi trebalo raditi na ovaj način "nasiljem nad zakonskim okvirom".

"Skoro sve vrste namjena koje Konaković pokriva tekućom rezervom mogu biti pokrivene redovnim budžetiranjem, ali očigledno mu je jedini cilj po svaku cijenu izbjeći javne pozive i transparentnost", zaključio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije