Konaković komentira optužbe i objašnjava odakle Kabinetu 325.000 KM

E. Halimić
Konaković komentira optužbe i objašnjava odakle Kabinetu 325.000 KM
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Predsjedavajući Skupštine KS i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je navode koje je u svom tekstu objavio portal Žurnal.info.

Žurnal: Konakoviću prebacili 325 hiljada maraka za dodjelu grantova

Vlada Kantona Sarajevo prebacila je najmanje 325 hiljada maraka namjenskih sredstava na Kabinet predsjedavajućeg Skupštine KS koje je Elmedin Konaković kasnije, kao grantove, proizvoljno dodjeljivao uduženjima bliskim svojoj političkoj partiji, piše portal Žurnal.info. Samo u septembru ove godine Vlada je izvršila "preraspodjelu" 95 hiljada maraka, dok je u augustu Konakovićev kabinet "pojačan" sa 100 hiljada maraka.

Volio bih da u originalu prenesete moju izjavu. Portal koji sebe naziva istraživačkim objavio je tekst koji ni u Veseloj svesci ne bi bio interesantan. Jer mi danas u KS imamo nešto što u BiH nemamo nigdje, a to je mogućnost da odete na stranicu Kabineta predsjedavajućeg Skupštine KS i na njoj uz jedan klik vidite svaku odluku o dodijeljivanju novca. Mi to radimo potpuno transparentno. Nekoliko stvari je malo drugačije nego prošle godine, jedan dio projekata i grantova koji je prošle godine bio na poziciji Ministarstva finansija KS, ne znam zašto, a u iznosu od oko 140.000 KM u dogovoru sa Vladom KS je prebačen na Kabinet i to je identičan iznos kao i prošle godine", pojasnio je Konaković.

Na naše pitanje odakle taj novac dolazi, Konaković je objasnio je da spomenuti novac se i prošle godine dodjeljivao udruženjima poput Napretka, BANU-a...

"Sad se samo taj novac nalazi na poziciji Kabineta. Samo zlonamjerne osobe mogu reći da su to udruženja ili osobe bliske političkoj stanci kojoj ja pripadam, to je naravno notorna laž, jedan u nizu pokušaja da pronađu skandal. Ne nalaze ništa pa onda ovako pokušavaju. Bit će još dodijeljenih sredstava, sad mi to dogovaramo", istakao je Konaković. 

Na pitanje novinara portala Radiosarajevo.ba o projektima na koje će se budžetski novac s pozicije Kabineta predsjedavajućeg Skupštine KS raspoređivati, Konaković je odgovorio da će se preko Kabineta realizirati i projekat opremanja internata u Srebrenici, kao i podrška rekonstrukciji velikih objekata.

"Naravno ponosan sam na to. Ko god želi možemo proći kroz svaku od odluka, međutim ne trebam vam ni ja imate tu opciju na stranici Kabineta. Tamo se vidi svaka marka koja je dodijeljena nekom udruženju", naglasio je Konaković.

Prema njegovim riječima, neko je pokušao naći nepravilnost, a našao je zvanični dokument Vlade KS koji je javan.

Govoreći o optužbama o dodijeljivanju novca Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU), Konaković je istakao da bi bilo dobro da novinari vode računa o ljudima koji stoje iza BANU-a.

“To je rahmetli književnik Nedžad Ibrišimović, tamo su i Smail čekić, Dževad Jahić, Mustafa Cerić... Pogledajte samo spisak akademika koji su članovi BANU. Moj lični stav je da bošnjačka politika generalno ne trpi kvalitetne ljude, a ni pametne. Zamislite samo da se odluka Bakira Izetbegovića da apelira za ukidanje RS našla na stolu BANU-a. Ta tema treba da se nađe na stolu kod ovih ljudi i mi smo naravno podržali njihov rad. Ova naravno nije podrška Muameru Zukorliću niti je on ideolog Naroda i pravde. Očigledno da novinari po političkom nalogu pišu i pokušavaju zabavljati javnost i skretati pažnju sa priča poput ZOI’ 84, ViK-a, hotela koji duguju pare", smatra Konaković.

Predsjedavajući Skupštine KS u razgovoru za Radiosarajevo.ba uputio je i apel da se ne vrijeđa dignitet članova BANU-a.

"Lično mi je drago da sam podržao ovakav projekat. Pa Ferid Muhić je u toj Akademiji, o čemu pričamo", zaključio je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije