Konaković: Hitno potrebno rješenje za deponiju Smiljevići

Radiosarajevo.ba
Konaković: Hitno potrebno rješenje za deponiju Smiljevići
U skladu s novonastalom situacijom, kada je riječ o blokadi sarajevske gradske deponije Smiljevići i blokiranom odvozu smeća iz grada, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković govorio je danas za medije o ovom problemu.

Već ranije tokom dana premijer Konaković je naglasio da će s nadležnim resornim ministrima, direktorom KJKP Rad i načelnikom Općine Novo Grad posjetiti blokiranu deponiju, gdje će razgovarati s ljudima koji su blokirali deponiju.

"Danas ćemo obići plohu da bismo se uvjerili u priče da li eventualno osim ovog problema iz Tužilaštva, ima još nekih neadekvatnih ili nepoduzetih radnji firme Rad i nekih drugih institucija", kazao je Konaković, naglasivši da je neophodno "u toku dana naći rješenje jer posljedice koje bi mogle uslijediti ovom blokadom su velike".

Konaković je također izjavio da već postoje sredstva za sanaciju ove deponije, koja je osigurala Vlada Kantona Sarajevo, ali da se za početak sanacijskih radova čeka dokumentacija, odnosno, odobrenje iz Tužilaštva BiH.

"Krivično je djelo da bilo ko od nas izda bilo kakav nalog da se sanira onaj dio deponije koji građanima pravi ogroman problem, a da Tužilaštvo BiH pismeno i zvanično ne obavijesti da je istraga na tom prostoru završena", ističe Konaković i dodaje da takva procedura traje već nekoliko sedmica, te da se na njoj intenzivno radi, jer potrebno je udovoljiti i zahtjevima građana, ali i zakonu jer, kako smatra, nema zakonskog uporišta za blokadu deponije.

Inače, problem u vezi s deponijom Smiljevići, prema tvrdnjama građana koji su blokirali ulaze u deponiju, star je nekoliko godina, a ovog puta čini se građani su riješili da ne odustanu dok se njihovi zahtjevi ne ispune. U tu svrhu prvenstveno su tražili i razgovor s Tužilaštvom BiH, budući da je ono jedna od prepreka ka sanaciji deponije. Tada im je objašnjeno da su procesi Tužilaštva na ovom lokalitetu gotovi, ali da se ne može izvršiti vraćanje lokacije u prethodno stanje jer nema sredstava za to u budžetu.

Već jednom Vijeće ministara BiH odbilo je zahtjev Tužilaštva BiH da se sredstva za sanaciju odobre u budžetu, a zaposlenici Tužilaštva su već tražili da se ta sredstva odobre u budžetu za 2017. godinu. Također, naglašeno je iz Tužilaštva da su spremni sarađivati sa svim nadležnim institucijama ako bi zajednički došli do rješenja tekućeg problema.

Ako se to ne desi do kraja dana, 800 tona smeća bit će na ulicama Kantona Sarajevo, kazao je glasnogovornik KJKP Rad, Mirza Ramić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije