Čampara suspendovao šefa kabineta na osnovu Interpolovih informacija

Radiosarajevo.ba
Čampara suspendovao šefa kabineta na osnovu Interpolovih informacija
Fena / Aljoša Čampara
Ministar Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Aljoša Čampara privremeno je suspendovao te pokrenuo disciplinski postupak protiv Hajradina Mekića, šefa kabineta ministra, a na osnovu informacija Interpola o Mekiću.

Preventivna suspenzija prema Članu 59. Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH trajat će do okončanja postupka, navodi se u saopćenju MUP-a FBiH.

S obzirom na povjerljivost informacija Interpolovih podataka dostavljenih FUP-u sredinom prošle sedmice, nakon čega je odmah uslijedila navedena suspenzija, detalje o razlozima nismo u mogućnosti navoditi. 

Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova su demantovali pisanja medija o razlozima suspenzije, te su najavili tužbu za klevetu protiv medija koji su prenijeli dezinformacije.

U spornom članku kao razlog suspenzije navedena je „Mekićeva muljaža sa izdavanjem državljanstava stranim državljanima“, što nije tačna informacija, kao ni dovođenje Mekića u vezu sa sudskim procesom protiv Nasera Keljmendija, što su obične špekulacije i laži. 

Iz Federalnog MUP-a navode da je Mekić suspendovan na zahtjev ministra Čampare, a ne na zahtjev Interpola. Hajradin Mekić 2006. godine, u vrijeme mandata Mevludina Halilovića, zasnovao je radni odnos u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova na poslovima stručnog savjetnika, a u 2008. godini, u vrijeme mandata Muhidina Alića i Predraga Kurteša obavljao je dužnost šefa Kabineta ministra. Na toj poziciji ostao je sve do sredine prošle sedmice, kada je i suspendovan.   

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja razmjenjivati podatke sa Interpolom, ali radi zaštite interesa daljnje istrage ne možemo iznositi u javnost detalje istrage u ovom predmetu., navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije