Ustavni sud poništio rezultate referenduma u RS-u

Radiosarajevo.ba
Ustavni sud poništio rezultate referenduma u RS-u
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je usvojio i zahtjev Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i drugih „za rješavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska“.

Riječ je o Odlukci o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. godine, a Ustavni sud je utvrdio da navedena odluka o raspisivanju republičkog referenduma nije u suglasnosti sa člankom I/2. i člankom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine zato što je tom odlukom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obvezujuća odluka Ustavnog suda kao institucije Bosne i Hercegovine, a takvu odluku su dužni poštovati svi organi i institucije javne vlasti.

Ustavni sud je poništio rezultate referenduma održanog 25. septembra 2016. godine zato što je referendum proveden na temelju Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u suglasnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj mjeri broj U 10/16 od 17. septembra 2016. godine, odlučeno je na 101. plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici bit će dostavljene podnositeljima u roku od mjesec dana i objavljene na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije