Dodik: Bit će još referenduma u RS-u

Radiosarajevo.ba
Dodik: Bit će još referenduma u RS-u
Referenduma u Republici Srpskoj će biti, ali njihove teme birat će isključivo građani RS-a, izjavio je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

On je ovo rekao komentirajući izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kako nestabilnost BiH ukazuje na to da BiH još nije potpuno politički emancipirana te da nedavni referendum u RS-u vidi kao prvi korak ka nizu referenduma, do moguće nezavisnosti tog entiteta, što, kako kaže, otvara mogućnost za novi konflikt.

"Nije njeno da se miješa u unutrašnju politiku BiH i RS-a", izjavio je Dodik za RTRS, poručivši da je "stare stereotipe izvukla iz ormara".

Dodik je već drugi dan u posjeti Sankt Peterburgu, gdje je razgovarao s gubernatorom sanktpeterburške gubernije Georgijem Poltavčenkom o jačanju odnosa RS-a i ove gubernije, te daljim koracima u Mapi puta za Protokol o saradnji, koji je ranije potpisan.

On je danas govorio i na Četvrtom međunarodnom kongresu "Sankt Peterburg i slovenski svijet". 

Ponovo je ukazao na "nepravednost zapadnih sankcija prema Rusiji i činjenicu da RS u institucijama BiH nije dala pristanak za ovakav čin", javio je RTRS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije