Mektić: Pokušavam skrenuti pažnju na nerad Tužilaštva BiH

Radiosarajevo.ba
Mektić: Pokušavam skrenuti pažnju na nerad Tužilaštva BiH
Nakon što je kolegij ureda v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić VSTV BiH i Vijeću ministara BiH uputio reagiranje povodom medijskih istupa ministra za sigurnost Dragana Mektića, danas je ministar održao press konferenciju.
Ministar Mektić je jasno kazao da korupcija nanosi najviše štete bosanskohercegovačkom društvu te izrazio nezadovoljstvo lošim odnosima sigurnosnih agencija i pravosudnih institucija u BiH.

"To je ključna stvar gdje mi nemamo apsolutno nikakvih rezultata", podvukao je i dodao da to potvrđuje i činjenica da u BiH apsolutno nema nikakve oduzete i konfiskovane imovine, a za to krivi rad Tužilaštva BiH.

Mektić smatra da se zbog korupcije, koja je ušla u sve sfere života u BiH, moraju poduzeti šire sistemske mjere te promijeniti kompletan odnos u Tužilaštvu BiH prema korupciji.

"Ja ne vršim nikakav politički utjecaj na rad Tužilaštva BiH, već pokušavam skrenuti pažnju na njihov nerad. Također ne vjerujem da ima političkih pritisaka od bilo kojeg člana vladajuće koalicije. Moramo priznati da u pravosudnim institucijama u BiH postoji određeni oblik korupcije, a kao potvrda tome jesu pojedini procesi koji se vode protiv osoba koje su bili direktno uključene u rad određenih pravosudnih institucija", istaknuo je ministar Dragan Mektić.

 

Također, na današnjoj press konferenciji Mektić je javno pozvao v.d. glavnog tužioca - tužiteljicu Gordanu Tadić da objasni zašto nema velikih procesa u borbi protiv korupcije, kao i da javno istupi s informacijama u vezi s procesima koji već traju godinama kao što je slučaj "Pandora".

Dragan Mektić, javno je pozvao i direktora Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) da poništi javni tender koji je raspisan za izradu dokumenata i putnih isprava.

Mektić je objasnio da je u pitanju vrijednost oko 25 miliona KM, a tender je podešen tako da ga može ispuniti samo jedna kompanija u BiH.

"Neka idu na tender koji će stvoriti konkurenciju od pet ili deset kompanija i neka se putem konkurencije cijene i kvaliteta odabere predstavnik. Ciljano raspisivanje tendera od 25 miliona koji može ispuniti samo jedna kompanija za mene je sumnjiv posao", kazao je Mektić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije