Kasipović i Mektić: BiH nije na "crnoj listi", kako izaći sa "sive"

Anadolija
Kasipović i Mektić: BiH nije na "crnoj listi", kako izaći sa "sive"
/ Anadolija
Anton Kasipović, ministar za pravdu entiteta Republika Srpska, izjavio je danas da nisu tačne informacije da se Bosna i Hercegovina nalazi "crnoj listi" MONYVAL-a.

On se danas u Banjoj Luci sastao s Draganom Mektićem, ministrom za sigurnost BiH, koji je na čelu radne grupe Vijeća ministara BiH za koordinaciju aktivnosti ispunjavanja akcionog plana prema organizaciji FATF.

Razgovarali su o preporukama organizacija FATF i MONYVAL koje je potrebno ispuniti kako bi BiH bila skinuta sa "sive liste" ovih organizacija. 

"BiH i njeni entiteti imaju obavezu donošenja zakonskih prijedloga koji bi definitivno eliminirali opasnost od uvrštavanja na crnu listu", rekao je Kasipović. 

Dio preporuka bit će riješen nakon što Vlada RS-a u narednih 15 dana usvoji novi krivični zakonik RS-a, čiju radnu verziju je pripremilo Ministarstvo za pravdu RS-a, a Mektić se nada da će ove organizacije uzeti u obzir činjenicu da će rješenje biti u parlamentarnoj proceduri. 

Mektić je istaknuo da bi, s obzirom na to da je rok za ispunjavanje preporuka kraj ove godine, bilo šteta da na kraju vlasti ne završe taj posao i dovedu građane, institucije i kompanije u vrlo neprijatnu i tešku situaciju ukoliko ne bi ispunili uvjete iz FATF plana. 

Kasipović i Mektić razgovarali su i o uređenju registra NVO sektora, što je takođe jedan od uvjeta. 

"Moramo imati jasan i transparentan uvid u NVO sektor", rekao je Mektić. 

Složili su se da postoji rješenje kroz koje ne bi bilo zadiranja u nadležnosti entiteta ili kantona. Mektić je naglasio da je sljedeći korak da IT stručnjaci kreiraju web-stranicu na kojoj bi bio registar svih NVO organizacija u BiH, ali da bi se posebno vidio registar RS-a, kantona i na državnom nivou, a postojali bi i direktni linkovi koji bi ukrštali te baze.

Kasipović je istaknuo da Vlada RS-a neće pristati na zadiranje u njene nadležnosti, ali da je siguran da se do rješenja može doći i bez toga. 

Kako je najavio Mektić, u srijedu će imati sastanak s predstavnicima vlasti u FBiH na kojem će razgovarati o trećem uvjetu, a to je usklađivanje Zakona o vrijednosnim papirima u većem entitetu. 

"Postoji neka vrsta krize u Federalnom parlamentu i taj nacrt zakona duže vremena je u proceduri. Pokušat ćemo riješiti do kraja godine i definitivno završiti s tim", kazao je Mektić i dodao da bi neispunjavanje preporuka u dobrom dijelu bilo pitanje neodgovornosti prema građanima i kompanijama u BiH, jer bi ugrozilo njihov normalan rad. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije