Ćamil Duraković traži uklanjanje "Ulice Petera Handkea"

3
Radiosarajevo.ba
Ćamil Duraković traži uklanjanje "Ulice Petera Handkea"
Foto: Arhiv / Durakovic trazi uklanjanje "Ulice petera Handkea"

Aktivisti udruženja građana "Istočna alternativa" danas su na dvadesetak objekata u Srebrenici nalijepili natpise sa tekstom "Ulica Petera Handkea", ispisane ćiriličnim i latiničnim pismom.

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković oštro je reagirao na ovaj potez.

"Ovo je više predmet policijskih istražnih organa, da se takvi pojedinci i udruženja sanckionišu, jer narušavaju koliko-toliko stabilan politički ambijent koji smo mi uz mnogo napora konačno uspostavili. Ovo je krivično djelo širenja međunacionalne mržnje i svih drugih stvari koji koje se mogu pripisati ovakvim ultranacionalističkim inicijativama u gradu kao što je Srebrenica", kazao je Duraković za Radiosarajevo.ba.

Pojasnio je da udruženje "Istočna alternativa", koje stoji iza ove inicijative, ima jednog čovjeka, Vojina Pavlovića.

"On uglavnom svake godine, unazad 10-tak godina, pokreće određene inicijative kada se bliži 11 juli. On nema ništa drugo za cilj ili, njegovo udruženje, osim da skrene pažnju sa tog datuma. Ono što je žalosno jeste da je to udruženje nekoliko puta bilo finansirano od strane institucija Vlade RS, što nama otežava normalan rad u Srebrenici", istakao je.

Najavio je da će kao predsjednik Skupštine Opštine pozvati nadležne organe kao što su komunalna policija i PS Srebrenica - da skinu navedene napise.

"To je nelegalna aktivnost koju vrše građani koji čak i nisu sa prostora Srebrenice, već iz Bratunca. Uvjeren sam da će reagovati i načelnik Srebrenice (Mladen Grujičić), koji je ranije dai izjavu da inicijative koje pokreće "Istočna alternativa" neće imati podršku institucija lokalne zajednice", kazao je Duraković.

Pojasnio je da se Kolegij SO, dakle, nije očitovao o toj inicijativi, jer je dnevni red prve redovne sjednice bio već utvrđen

"Tako da je planirano da se na sljedećem redovnom Kolegiju uopšte razmatra inicijativa udruženja. Međutim, to udruženje pokazuje da im nije bitno šta o tome misli lokalna zajednica, nisu sačekali da se mi o tome očitujemo, a već provode aktivnosti na terenu", kazao je Duraković, osuđujući ovakvo postupanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije