Dodik u posljednje vrijeme sve manje mirno spava, a evo i zašto?!

3
Radiosarajevo.ba
Dodik u posljednje vrijeme sve manje mirno spava, a evo i zašto?!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Christian Schmidt je, 27.05.2021., imenovan za novog Visokog predstavnika za BiH. Ta vijest, nema sumnje, može samo da obraduje svakog časnog stanovnika Bosne i Hercegovine.

Piše: Slobodan Vasković

Ona najvažnija podrazumijeva da je među najvažnijim planetarnim Faktorima postignuta saglasnost da se mora nešto preduzeti po pitanju Bosne i Hercegovine, jer je postalo evidentno da postojeća politička oligarhija tu državu gura u mulj iz kojeg će se teško moći izvući, prenosi rtvbn.

Bosna i Hercegovina je geografski pozicionirana na tlu Evrope. Shodno tome, nije iznenađenje da je zadatak presijecanja „Gordijevog čvora“ u Bosni i Hercegovini povjeren Njemačkoj. Schmidt je možda imenovan od strane međunarodnih partnera, ali je on u suštini zvanični predstavnik države Njemačke.

Nijemci su poznati po svojoj radnoj etici i perfekcionizmu. To u ovom slučaju može samo značiti da je trojac Milorad Dodik - Bakir Izetbegović - Dragan Čović odigrao svoj posljednji tango. Upravo su ta tri lešinara odgovorna za to što se građani u Bosni i Hercegovini nalaze svjetlosnim godinama daleko od evropskog standarda.

Iako između pomenuta tri politička lešinara suštinski ne postoji nikakva razlika, ja ću se u ovom tekstu detaljnije pozabaviti sa meni omiljenim političkim lešinarom, koji se odaziva na ime Milorad Dodik. Doduše, kako stvari stoje, ispravnije bi bilo reći da se radi o političkom lešu, kojem to još niko nije saopštio.

Mnogi misle da će Milorad Dodiik postati politički leš u tek oktobru 2022. godine, nakon što postane jasno da su on i njegov SNSD teško poraženi na opštim izborima. Ipak, oni bolje upućeni dobro znaju da je Dodik postao politički leš već 12.06.2019. godine. On je toga dana odbio da primi u oproštajnu posjetu tadašnju ambasadoricu Njemačke Christiane Hohmann.

Dodik je tim činom pokazao, prije svega, da je obična seoska džukela, sa ozbiljnim nedostatkom kućnog odgoja. Međutim, to nije najveći Dodikov problem u tom događaju. Za njega je puno problematičnije to što je time pokazao čin agresije prema najsnažnijoj državi u Evropi. Pravilo o nepovredivosti diplomatskih predstavnika je staro koliko i civilizacija. To pravilo je iskristalisano još u prvim državama nastalim u Staroj Mesopotamiji. Ono nije kršeno čak i za vrijeme trajanja ratova između država.

Ovdje treba reći da se od Dodika i nije očekivalo da misli o bilo čemu osim o sebi i tome kako će opljačkati vlastiti narod. Da je Dodik kojim slučajem mislio o dobrobiti svog naroda, kao što to rade ozbiljni državnici, on bi sa pomenutom ambasadoricom uspostavio što je moguće prisniji odnos i isti iskoristio za privlačenje njemačkih investicija u Republiku Srpsku.

Tako to bar rade ozbiljni državnici, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je najbolji primjer za to. Sa dolaskom na vlast Aleksandra Vučića, započeta je nova era u odnosima dva naroda, Srba i Nijemaca.

Taj iskreni i prijateljski odnos je donio dobrog i jednom i drugom narodu. Sa jedne strane, Nijemci su dobili pouzdanog prijatelja na Balkanu, na kojeg će moći računati kao faktor mira i stabilnosti.

Sa druge strane, Srbi su dobili pouzdanog zaštitnika svojih interesa u Briselu, kao i ogromne investicije koje njemačke kompanije ulažu u Srbiju.

Za Dodika očigledno nije bitno to što njemačke kompanije na teritoriji Srbije trenutno zapošljavaju oko 67.000 radnika. Time su njemačke kompanije sebe stavile na poziciju broj 2, kada je u pitanju rang lista poslodavaca koji zapošljavaju najveći broj radnika u Srbiji.

Prvi poslodavac na toj listi je država Srbija, što je i logično jer se u zaposlene ubrajaju i oni koji rade u državnim organima.

Osim što je antidržavnik i mrzitelj sopstvenog naroda, Dodik je u posljednjih nekoliko mjeseci pokazao da je i totalno neupućen u globalna dešavanja.

Moram priznati da sa ove vremenske distance dosta komično djeluju Dodikove izjave u vezi imenovanja Christiana Schmidta na poziciju Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. U maniru seoskog pijanca, Dodik se svojski trudio da javnosti objasni kako on sve zna i da od dolaska Schimdta nema ništa. Kakva budala.

Više izvora iz najbližeg okruženja Dodika mi je reklo da on u posljednje vrijeme vrlo loše spava. Nisu rijetke situaciji kada se Dodik na stranačkim sastancima pojavi neispavan, pa onda svu svoju nervozu iskali na najbliže saradnike. O tome bi dosta mogli da kažu Srđan Mazalica i Srđan Rajčević.

Na žalost po Dodika, moram mu saopštiti da on u narednim mjesecima treba da računa na još manje sna nego u proteklih šest mjeseci. Kako bi protraćio te besane noći, predlažem mu da pokuša naći odgovor na sljedećih pet pitanja:

1. Sa kim se to Zoran Tegeltija sastaje u posljednje vrijeme i šta traži od tih ljudi?

2. Zašto je Igor Radojičić odbio sve funkcije koje su mu od strane SNSD-a ponuđene nakon lokalnih izbora?

3. Zašto Nebojša Radmanović u posljednje vrijeme krši stranačku disciplinu u PS BiH?

4. Šta to u posljednjih mjesec dana sprema Dragan Lukač?

5. Kakve su šanse da uskoro Ujedinjena Srpska izađe iz koalicije i koliko će trebati da prođe dana ili časova nakon toga da istu odluku donesu Socijalistička partija i NPS Darka Banjca?

Na kraju, preostaje mi još da kažem: Auf Wiedersehen Herr Dodik!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije