Čamdžić: Vlada zakinula dijelove FBiH gdje SDA i HDZ nemaju moć

Radiosarajevo.ba
Čamdžić: Vlada zakinula dijelove FBiH gdje SDA i HDZ nemaju moć
FOTO: Facebook / Mirsad Čamdžić

Odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o raspodjeli novca općinama, gradovima i kantonima u borbi protiv novog soja koronavirusa zastupnici Naše stranke u Federalnom parlamentu smatraju neutemeljnom i traže njenu hitnu izmjenu.

"Odluka je neodrživa. Raspodjela nije čak u skladu ni s kriterijima koje je Vlada sama postavila za raspodjelu. Među samim kriterijima nema onog koji bi trebao biti jedan od ključnih, a to je broj zaraženih koronavirusom.

Nije jasno, čak i da je podjela bila potpuno proizvoljna, kako je Posavski kanton mogao dobiti 200.000 KM više pomoći od Tuzlanskog koji je, uz HNK, najveće žarište pandemije a uz to je i po broju stanovnika i po broju učenika i površinom, mnogostruko veći. I nije samo ta disproporcija upitna. Tako je, recimo, za USK izdvojeno tek 500.000 KM

Kad pogledamo općine, tu su disproporcije još očitije. Kupres je dobio 700.000 KM, Novi Travnik 1.200.000 a Zenica, koja je najveći izvoznik u FBiH i četvrti grad po veličini u BiH nije dobila ništa.

Smatramo da je podjela uslovljena stranački i da su zakinuti oni dijelovi FBiH u kojima HDZ i SDA nemaju potpunu moć odlučivanja", rekao je, kako je saopćeno iz Naše stranke, Mirsad Čamdžić, zastupnik ove stranke u Parlamentu FBiH.

Traže hitnu reviziju ove odluke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije