Bujar Osmani: Bol preživjelih je bol svih nas

0
Radiosarajevo.ba
Bujar Osmani: Bol preživjelih je bol svih nas
Foto:Printscreen / Bujar Osmani

Danas odajemo počast hiljadama koji su ubijeni prije 26 godina. Genocid je dio historije koji se ne smije ponoviti, poručio je Bujar Osmani, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.

"Genocid u Srebrenici je mračan i tužan dio historije koji se nikada ne smije ponoviti. Teško je živjeti s ovim sjećanjem, a još teže naći riječi kojima se mogu opisati bol i tuga koju ovaj dan priziva. Bol preživjelih je bol svih nas. Stravični događaj iz '95. ponovo su nas na tragičan i tužan način naučili ozbiljnoj životnoj lekciji", rekao je Osmani.

Istaknuo je da očuvanje mira i njegovanje demokratskih vrijednosti zahtijeva ozbiljnu kontinuiranu posvećenost i predanost svih nas, svakoga dana.

"Ne smijemo zaboraviti ovaj tragični događaj. On se ne smije relativizirati, činjenice ostaju činjenice, tako da se više nikada ne ponovi", riječi su Bujara Osmanija.

Danas će u Potočarima biti ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Azmir Osmanović koji je imao svega 16 godina kada je likvidiran. Konačan smiraj ove godine će pronaći još jedan maloljetnik Fikret Kiverić koji je imao 17 godina u momentu smrti.

Ove godine će biti dostojno ispraćena i jedna žena Zilha Delić. U momentu stradanja imala je svega 24 godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari bit će ukopani ove godine i otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Najstarija žrtva koja će naći svoj konačni smiraj u Memorijalnom centru Potočari jeste Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u času smrti.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije