Čedomir Jovanović: Doći u Srebrenicu je hrabrost, mene je sramota

0
Radiosarajevo.ba
Čedomir Jovanović: Doći u Srebrenicu je hrabrost, mene je sramota
Printscreeen / Čeda Jovanović

Predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Čedo Jovanović prisustvovao je danas, 11. jula u Potočarima na obilježavanju 26. godišnjice genocida u Srebrenici.

I ovaj put je ponovio da je Srebrenica "naša sramota i greh"

"Dolazim s osećajem koji nikad ranije nije mi bio ni na kraj pameti. To je s osjećajem stida. Nismo uradili posao koji smo morali da uradimo a prošlo je previše vremena. Ranije je dolazak u Srebrenicu bio hrabrost, jer simbolizira nepravdu, užasno stradnje, genocid, strašnu grešku mog naroda i moje zemlje. A danas doći u Srebrenicu je hrabrost, mene je sramota", rekao je Čedo Jovanović.

Naveo je i kako je Srebrenica za njega simbol mira.

"Ona čuva mir od svih naših vojski i topova. Ja ovde dolazim ne zato što pokušavam da kupim mir za sebe, dolazim jer je ovo za mene vrelo mira i života", poručio je Čedomir Jovanović.

Danas će u Potočarima biti ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Azmir Osmanović koji je imao svega 16 godina kada je likvidiran. Konačan smiraj ove godine će pronaći još jedan maloljetnik Fikret Kiverić koji je imao 17 godina u momentu smrti.

Ove godine će biti dostojno ispraćena i jedna žena Zilha Delić. U momentu stradanja imala je svega 24 godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari bit će ukopani ove godine i otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Najstarija žrtva koja će naći svoj konačni smiraj u Memorijalnom centru Potočari jeste Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u času smrti.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije