Britanski ministar vanjskih poslova: Mračno poglavlje u evropskoj historiji

Radiosarajevo.ba
Britanski ministar vanjskih poslova: Mračno poglavlje u evropskoj historiji
Foto: EPA-EFE / Dominic Raab

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab je naglasio predanost Ujedinjenog Kraljevstva u pružanju podrške procesu pomirenja diljem Zapadnog Balkana.

Danas, 11. jula se obilježava dvadeset pet godina od genocida u Srebrenici, najgoreg zlodjela počinjenog u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata. Vše od 8.000, većinom muškaraca i dječaka muslimana je ubijeno, a preko 20.000 žena i djece nasilno protjerano iz njihovih domova.

Ujedinjeno Kraljevstvo poziva lidere u regionu da realiziraju obaveze koje su preuzeli na Samitu u Londonu 2018. godine.

Ministar vanjskih poslova je podstakao sve strane da odbace govor mržnje i veličanje počinitelja genocida i ratnih zločina, te naglasio da se presude međunarodnih i domaćih sudova moraju poštovati.

Na 25. godišnjicu, ministar vanjskih poslova Dominic Raab je rekao:

“Na 25. godišnjicu genodica u Srebrenici, odajemo počast žrtvama i patnji njihovih porodica.

Tokom mog rada u Hagu od 2003. do 2006. godine na aktivnostima gonjenja odgovornih za ovo mračno poglavlje u evropskoj historiji, svakodnevno sam se susretao sa podsjetnicima na gnusnu okrutnost počinjenog nad nevinim.

Ujedinjeno Kraljevstvo je odlučno da okonča nekažnjivost i pomogne ponovnu izgradnju pogođenih zemalja – što pokazuje i naša predanost Međunarodnom krivičnom sudu kao i podrška Bosni i Hercegovini.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije