! / Pompeo: SAD nikad neće zaboraviti srebreničku tragediju, stojimo vam na raspolaganju

11. 07. 2020. u 10:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 57

Mike Pompeo, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici obratio se video porukom porodicama žrtava.

"Danas obilježavamo tužnu godišnjicu - 25 godina od srebreničkog genocida. Samo su imena nekolicine mjesta u novijoj historiji bolno urezana u vrijeme, a jedno od njih je Srebrenica, mjesto najgoreg masakra u Evropi od Drugog svjetskog rata", kazao je Pompeo. 

Naveo je da su se SAD obavezale da nikada neće zaboraviti srebreničku tragediju.

"Dijelimo tugu s porodicama koje, svih ovih godina, neumorno traže pravdu za 8.000 nevinih, izgubljenih života. I stojimo uz naše sjajne prijatelje u Bosni i Hercegovini. Cijela jedna generacija, teško je povjerovati. Od tog strašnog dana, stasala je generacija. Oni među nama koji se sjećaju šta se dogodilo prije četvrt stoljeća moraju za ovu generaciju graditi mirniju i prosperitetniju budućnost u demokratiji", kazao je Pompeo..

Izgradimo budućnost koja će biti dobra za sve narode, bez obzira na rasu ili religiju, i ujediniti nas zajedničkim vrijednostima, utemeljenim na pravima pojedinca, poručio je on.

"Učinimo da ta budućnost, u kojoj će se grozne lekcije Srebrenice pamtiti i nikada ne ponoviti, bude svjetlija. Danas, Sjedinjene Američke Države nanovo izražavaju svoju posvećenost tom cilju, zajedno sa našim partnerima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta. Bog vas blagoslovio", kazao je Pompeo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA