Von der Leyen: Sjećamo se sopstvenih grešaka, dok tražimo pravdu

Radiosarajevo.ba
Von der Leyen: Sjećamo se sopstvenih grešaka, dok tražimo pravdu
EPA / Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, kazala je u video poruci povodom 25. godišnjice genocida da je Srebrenica i dalje otvorena rana na evropskoj savjesti.  

"Neke majke nikada nisu pronašle konačni smiraj za svoju djecu. Neke od raseljenih porodica nikada se nisu vratile u svoje domove. Preživjeli koji se i dalje bude usred noći. Kao žena, majka i supruga, mogu samo pokušati da zamislim dubinu vašeg bola. Srcem sam uz vas. Teško je i pojmiti razmjere ove ogromne tragedije. Danas oplakujemo i sjećamo se. Uz vas smo u žalosti, sjećamo se sopstvenih grešaka, dok tražimo pravdu ,radimo na pomirenju", kazala je Von der Leyen. 

Danas je cijelom svijetu jasno da nismo ispunili svoju obavezu da zaštitimo one kojima je naša zaštita bila najpotrebnija,poručila je ona. 

"Prošlost se ne može promijeniti ili vratiti, ali smo dužni da se sjećamo, dužni smo da govorimo i djelujemo. Nikad više prolijevanja krvi u ime rase ili religije. Da se ne ponovi genocid. Nikad više#, kazala je Von der Leyen.

Istakla je da nije rasizam nestao s naših ulica, ni s naših društvenih mreža, pa čak ni iz političkog diskursa.

"Dani poput ovog nas podsjećaju na krhkost mira. Podsjećaju nas koliko je ključno podržati one koji premošćuju razlike, zbližiti zajednice i pomoći oporavku onih kojima je oporavak potreban", navela je ona. 

Kako je kazala, Bosna i Hercegovina je u 25 godina,prešla dalek put u ponovnom uspostavljanju povjerenja, u zemlji i unutar zajednica. 

"Za istinski procvat mira, Bosni i Hercegovini je sada potrebno da njeni lideri povedu zemlju naprijed, kroz priznanje stradanja i međusobno uvažavanje. Sjećanje ostaje, a budućnost tek predstoji da se ispiše budućnost. Ima nade u Srebrenici i u Bosni i Hercegovini. Mladi širom zemlje se osjećaju Evropljanima, izvan okvira etničkih podjela. Tu je i otvoreni put koji Bosnu i Hercegovinu i sve zemlje Zapadnog Balkana može povesti u Evropsku uniju. Odavanjem počasti i sjećajući se, radimo na drugačijoj budućnosti Srebrenice i Evrope. Pomirenje u gradu, u zemlji, u ujedinjenoj Evropi", istakla je Von der Leyen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije