Branislavu Zeljkoviću i saučesnicima prijeti 15 godina zatvora?

1
Radiosarajevo.ba
Branislavu Zeljkoviću i saučesnicima prijeti 15 godina zatvora?
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija / Zeljkoviću i saučesnicima prijeti 15 godina zatvora

Branislavu Zeljkoviću, direktoru Instituta za javno zdravstvo RS i saučesnicima osumnjičenim za zloupotrebu „tešku“ 790.000 maraka, prijeti do 15 godina robije, ukoliko se, naravno, tokom sudskog postupka dokaže njihova krivica. 

Naime, Javno tužilaštvo RS sumnjiči Zeljkovića, te Dragana Dubravca, direktora firme „Promeding“, Slavku Bojića, direktora firme „Prokontrol“, i Sašu Markovića, vlasnika turističke agencije „Travel for fan“ za zloupotrebu službenog položaja, i to najteži njegov oblik.

Prema Krivičnom zakoniku RS-a, za ovo krivično djelo predviđena je maksimalna kazna od 15 godina zatvora.

EUROPOL otkrio više detalja: "Kako je u BiH srušen najuži krug pomagača globalnog kralja droge"

EUROPOL otkrio više detalja: "Kako je u BiH srušen najuži krug pomagača globalnog kralja droge"

Izvor Srpskainfo otkrio je da se istraga u slučaju zloupotreba „teških“ 790.000 maraka nastavlja i u narednom periodu.

"U sklopu istrage izvršiće se i finansijska istraga, a da li će ona otkriti neka nova imena u ovom trenutku se ne može tvrditi. U svakom slučaju, nakon analize svih dokaza koji se prikupe biće donesena odluka zasnovana na zakonu", objasnio je izvor iz pravosuđa.

Okružni sud u Banja Luci odredio je jednomjesečni pritvor Zeljkoviću i saučesnicima, koji može trajati do mjesec dana.

Pritvor je određen zbog uticaja na svjedoke, odnosno opasnosti da će osumnjičeni uništiti ili sakriti dokaze bitne za krivični postupak, ukoliko se budu branili sa slobode.

Advokati osumnjičenih najavili su podnošenje žalbi na odluku o određivanju pritvora Zeljkoviću, Dubravcu, Bojiću i Markoviću.

Zeljković i ostali su osumnjičeni da su od 25. marta do 25. maja prošle godine iskoristili vanredno stanje proglašeno zbog pandemije koronavirusa, te u dva odvojena slučaja oformili konzorcijum firmi, koji je učestvovao na pregovaračkim tenderima Instituta za javno zdravstvo RS u postupcima nabavke medicinske i zaštitne opreme.

Materijalna šteta koju su, prema informacijama iz tužilaštva, počinili osumnjičeni iznosi 790.000 maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije