Za šta se terete Zeljković i ostali: Ovo su detalji prijedloga za pritvor

0
Radiosarajevo.ba
Za šta se terete Zeljković i ostali: Ovo su detalji prijedloga za pritvor
Foto: RTRS / Branislav Zeljković

Republičko javno tužilaštvo - Posebno odjeljenje za organizovani kriminal, korupciju i najteže oblike privrednog kriminala zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora i to po svim osnovama za Branislava Zeljkovića.

Traženje pritvora po svim osnovama inače je rijetkost.

Republičko javno tužilaštvo RS,  Branislava Zeljkovića, Slavka Bojića i Dragana Dubravca tereti da su krivično djelo počinili od 25.3.2020. do 5.5.2020. godine, zajedno i po prethodnom dogovoru.

Kultura sjećanja: Kanada će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Kultura sjećanja: Kanada će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Naime, neutvrđenog dana marta 2020. godine Bojić i Dubravac su zaključili ugovor o formiranju konzorcijuma za uvoz zaštitne opreme i medicinskih maski naručiocu JZU Intitut za javno zdravstvo RS, svjesni da pravno lice “Procontrol” nije registrovano za promet medicinskog opremom niti je upisan u registar veleprometnika medicinskim sredstvima, u cilju da nastupanjem kao grupa ponuđača pribave korist nekvalifikovanom licu “Procontrol”.

Nemedicinske maske

Zeljković u svojstvu službenog lica v.d. direktora, koji je zaključkom Vlade RS od 10.3.2020. godine zadužen da vrši nabavku medicinske opreme, lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava u svrhu sprečavanja pojave korona virusa u RS, iskorištavanjem službenog položaja i ovlaštenja pribavio je korist pravnom licu “Procontrol” na štetu sredstava budžeta RS, na način da je iskorištavanjem vanredne situacije za teritoriju RS proveo postupak javne nabavke pregovaračkim postpukom bez obavještenja o nabavci, piše N1.

Riječ je o 50.000 komada medicinskih respiratornih maski FFP2 procijenjene vrijednosti 345.000 KM bez PDV-a. Ovo je sve utvrđeno na osnovu ponude “Procontrol” od 24.3.2020. godine

Navodi se u kako je Procontrol, po prethodnom dogovoru, višestruko uvećao cijene maski od uvoznih, a da bi to prikrio, fakturisali su dva puta, a sve s namjerom da Institut prihvati tu ponudu. Dostavili su certifikat koji ne potvrđuje da se radi o medicinskoj već o ličnoj zaštitinoj opremi. Uprkos tome, Zeljković je potpisao ugovor.

Stvarna vrijednost maski je bila 0,36 KM dok su prodane Institutu po cijeni od 6,90 KM.

Odijela iz BiH, a ne iz Kine

Zeljković i Marković se terete da su krivično djelo počinili u periodu od 9.4.2020. do 25.5.2020. godine.

Zeljković se tereti da je iskoristio svoj službeni položaj na način da je pribavio korist pravnm licu “Travel 4 Fun” na način da je iskorištavanjem vanredne situacije prihvatio ponudu za nabavku medicinskih zaštitnih odijela, maske za lice i profesionalnog nekontaktnog digitalnog termometra 500 komada.

Sve je ukupne vrijednosti 2.388.500 KM bez PDV-a.

Negirao krivično djelo

U Tužilaštvu Zeljković je izjavio da nije počinio navedeno krivično djelo te da je postupio u skladu sa zakonom.

Naveo je i to kako nije izbjegavao dolazak na saslušanje već da je bio na pregledu u Beogradu, te je dostavio dokumentaciju.

Također, kazao je kako nije znao kada će se vršiti pretres i da će biti potrebno njegovo ispitivanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije