Božo Skopljaković: "Čović je izdao i osramotio Andreja Plenkovića"

6
F. V.
Božo Skopljaković: "Čović je izdao i osramotio Andreja Plenkovića"
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Božo Skopljaković i Dragan Čović

Predsjednik Hrvatske stranke (HS) Božo Skopljaković komentirajući dokument "Politički dogovor o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu" koji su u Briselu prihvatili lideri političkih stranaka Parlamenta BiH, a predsjednik HDZBiH bojkotirao, ocijenio je da je Dragan Čović "izdao i osramotio" premijera i predsjednika HDZ Hrvatske Andreja Plenkovića.

"Premijer Plenković založio svoj autoritet da dođe do sastanka a gospodin Čović ga je izdao i osramotio. BiH ne može u EU sa ovakvim "liderima" koji vide samo sebe i svoj interes a interes pojedinaca je da vlada nered i bezakonje, zato se i ne donose traženi zakoni od strane EU", naveo je Skopljaković.

Zanimljivo je da je Čoviću među rijetkima u dao predajnik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Isti onaj za kojeg je Plenković, znakovito, ranije kazao da "više od pola godine zastupa stavove Moskve".

Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

"Ako predsjednik države zastupa stavove tuđe, a ne interese Hrvatske, nije li to poziv za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost", upitao je, također, Skopljaković.

Podsjetimo, lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ponovili su svoju opredijeljenost za očuvanje i izgradnja mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine koju čine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno sa ostalima), te građani Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od dva entiteta i Brčko Distrikta, uspostavljena u skladu sa Ustavom i Opštim okvirnim sporazumom za mir, poštivanje principa vladavine prava i sprovođenje slobodnih i demokratskih izbora, kao i razvoj demokratskih institucija na svim nivoima vlasti/vlasti, principe i vrijednosti na kojima se zasniva Evropska unija i demokratska društva i budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Naglašavaju važnost provedbe reformi koje unapređuju evropske integracije Bosne i Hercegovine, odnosno 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije, učesnici ponavljaju Zajedničku izjavu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prepoznaju važnost političkog trenutka i odgovornosti prema svim građanima Bosne i Hercegovine, imajući u vidu 'Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ES 11/1 o agresiji na Ukrajinu', usvojenu 2. marta 2022. godine[1].

Za postizanje ovih ciljeva, učesnici se slažu da je neophodno ojačati povjerenje, dijalog, izgradnju kompromisa i raditi na miru i međusobnom poštovanju među svim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije