"Čović je došao do kraja svoje političke karijere, on je uteg Plenkoviću"

10
F. V.
"Čović je došao do kraja svoje političke karijere, on je uteg Plenkoviću"
FOTO: AA / Andrej Plenković i Dragan Čović

Različite reakcije dolaze nakon što su lideri političkih stranaka u Parlamentu BiH sinoć u Brielu prihvatili dokument „Politički dogovor o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu“.

Pored ostalih (posebno su oštre one iz bh. entiteta RS), među njima su i one iz Hrvatske, gdje je uz lidera HDZBiH Dragana Čovića, koji je bojkotirao birselski sastanak, očekivano, stao predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je ponovo kritizirao premijera susjedne države i lidera HDZ Hrvatske Andreja Plenkovića zbog navodnog odsustva agresivnije politike prema BiH.

Milanović je rekao da Plenković pokušava stvoriti iluziju da preko dvije osobe koje su visoko rangirane u Bruxellesu, ali ne mogu ništa promijeniti jer ih se ne pita, „proaktivno” djeluje, jer unaprijed se zna da se neće moći promijeniti ništa, sve to košta dnevnica, hotela, kerozina, te je ocijenio da će se Plenković za nedolazak sada Čoviću “svetiti”.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Navodi kako Čović nije imao izbora.

“To nije eksces, to je očekivano ponašanje. Čović nije imao izbora, nije eksces nego obrambena pozicija”, rekao je Milanović, dodavši da se čudi što je Čović uopće otišao u Brisel.

Čovićeve opstrukcije

Šta se krije iza najnovijih poruka iz Hrvatske?

“Dragan Čović već je dugo neugodan uteg oko noge hrvatskom premijeru Andreju Plenkovću. Sastanak što ga je u Bruxellesu organizirao Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, i to nakon njegove posjete Bosni i Hercegovini, posljedica je uspješnog Plenkovićevog zagovaranja kod predsjednika Europskog vijeća i trebao je biti svojevrsna strategija smanjivanja štete (harm reduction strategy), nakon što je Čović opstruirao rundu pregovora o promjeni izbornog zakonodavstva, što ju je moderirao američki predstavnik Mathew Palmer“, kazao je za portal Radiosarajevo.ba politolog i politički analitičar Davor Gjenero.

Prema njegovim riječima, koncept da se izbori provedu po postojećem modelu, ali da se akteri obvežu da će uskoro nakon izbora i uspostavljanja novih institucija dogovoriti promjene izbornog zakona, koje će implementirati presude Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH - koncept je koji bi trebao osigurati miran izborni proces i konsolidaciju demokratskih institucija.

Iako su se Sjedinjene Američke Države (SAD) povukle iz porcesa, ovim papirom se stvaraju uvjeti da se razgovori nastave tamo gdje je zaustavljena Palmerova pregovaračka runda.

"Jasno je da je opstrukcijom ovog dogovora, kojeg je i predsjednik Milanović pripisao Plenkovićevu utjecaju na predsjednika Europskog vijeća, Čović nastojao povećati svoj osobni manevarski prostor, ostaviti mogućnost za protuustavno ponašanje na koje ga potiče Milanović i izgradnju paralelnih institucija „trećeg entiteta”, nakon završetka izbornog procesa“, analizira Gjenero.

Ovom opstrukcijom Čović je, međutim, svoj manevarski prostor zapravo ograničio, jer je jasno da će sada, kad je srušio njegovu strategiju smanjivanja štete, premijer Plenković „biti primoran insistirati na tome da se Čović više ne kandidira“.

Milanović podržava Čovića

To potvrđuje i najava Milanovića da „kako sada stvari stoje Čović neće biti kandidat na izborima“.

"Uvjeti u BiH danas su takvi da svima (osim Čoviću i Željku Komšiću, naravno) odgovara da se za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda kandidira umjereni političar, da se prekine odljev bošnjačkih glasova i omogući puni pluralizam pri izboru člana predsjedništva iz redova bošnjačkog naroda (Bakir Izetbegović ili Denis Bećirović) i da započne proces izgradnje povjerenja unutar Federacije. Milanović žestoko podupire Čovića, jer na taj način želi oslabiti Plenkovića, kojeg vidi kao svog ključnog političkog protivnika. Pritom niti Čović, niti položaj Hrvata u BiH za Milanovića ne igraju važnu ulogu, oni su samo ulog u političkoj borbi“, stav je našeg sagovornika.

Ipak, u uvjetima kad je međunarodna zajednica silno zainteresirana za konsolidaciju BiH, kad je i Milorad Dodik počeo shvaćati da je potrošio svoj politički manevarski prostor, politika Zorana Milanovića i njegove igračke Dragana Čovića, nemaju ozbiljnu šansu.

"Sve je izglednije da je Čović došao do kraja svoje političke karijere, ali je činjenica da u takvim uvjetima može biti vrlo destruktivan i činiti velike štete, tim više što za takvo ponašanje ima potporu predsjednika Milanovića“, zaključio je Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije