Šemsudin Mehmedović: Čovićev posljednji tango u Briselu

6
Radiosarajevo.ba
Šemsudin Mehmedović: Čovićev posljednji tango u Briselu
Foto: Kolaž / Šemsudin Mehmedović i Dragan Čović

Zastupnik SDA u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović komentirao je stav Dragana Čovića da bi u Briselskom dokumentu trebale biti napravljene dvije izmjene.

Čović je jučer rekao da će podržati dokument o kojem su se u nedjelju usaglasili predstavnici 12 parlamentarnih stranaka iz BiH, ali uz dvije izmjene.

U preambuli se kaže da čelnici parlamentarnih stranaka u BiH ponavljaju svoju predanost “očuvanju načela vladavine prava i provedbi slobodnih i demokratskih izbora kao i razvoju demokratskih institucija na svim razinama vlasti”.

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Čović traži da se na tu rečenicu u preambuli teksta doda: "u skladu sa sporazumom o provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava potpisanog u Bruxellesu 1. oktobra 2013. i u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanog u Mostaru 17. juna 2020."

Čović i i predsjednik SDA Bakir Izetbegović potpisali su 17. juna 2020.godine politički sporazum kojim je usuglašen način izbora vijećnika i broj vijećnika koji se bira po gradskim područjima Mostara, kao i promjene Statuta Grada Mostara.

Taj je sporazum omogućio održavanje izbora u Mostaru koji nisu bili održani 12 godina.

Čović traži i promjene u paragrafu 11 usuglašenog dokumenta, koji kaže da se čelnici slažu da će unutar šest mjeseci od formiranja vlasti na svim razinama usvojiti izborne i ograničene ustavne reforme koje trebaju biti usklađene s presudama Europskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH, s preporukama OESS/ODIHR-a i GRECO-a.

Čović predlaže promjenu toga paragrafa, da se u njega ubaci rečenica koja kaže da se "izborne reforme koje će osigurati provedbu izbornih rezultata u vezi s Domovima naroda trebaju hitno usvojiti u skladu sa sporazumima spomenutim u preambuli", to jest sa sporazumom o provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava potpisanog u Bruxellesu 1. oktobra 2013. i u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanog u Mostaru 17. juna 2020. godine.

Mehmedović o svemu kaže da je ovo Čovićev posljednji tango u Briselu.

"Ako se pogleda suštinski prijedlog Čovićeve naknadne pameti iz briselskog hotela, jasno je da je ovo politička ucjena.

Zašto briselski sporazum uopće on mora podržati. Cijeli dokument vraća na Vance ovenov plan u 1993. koji je u svoje vrijeme izazvao sukobe. Je li dokument za evropski ili ruski put, hoćemo li u EU ili u Rusku Federaciju.

Strah me da ovo nije dogovor Plenković - Michael. A da onda svi učesnici povuku svoje potpise ako se udovolji Čoviću?

Da li je EU iskrena prema BiH vidjet ćemo upravo na ovom slučaju!", napisao je na Facebooku Mehmedović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije