Bošnjaci u Skupštini HNK odgovorili HDZ-u: Ne ucjenjujemo, stopiramo nezakonitosti

Radiosarajevo.ba
Bošnjaci u Skupštini HNK odgovorili HDZ-u: Ne ucjenjujemo, stopiramo nezakonitosti
Foto: Skupština HNK / Sa sjednice

Svaki pokušaj HDZ-a BiH da Hercegovačko-neretvanski kanton učini eksluzivnim prostorom u kojem će taj politički subjekt imati isključivo pravo nametanja svoje volje, uglavnom rezlutira neuspjehom i novom političkom krizom čiju cijenu u konačnici plaćaju svi građani, a time i Hrvati, navodi se u današnjem saopćenju koje je stiglo iz Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK.

"Suprotno najavama premijera Nevenka Hercega i očekivanja javnosti i privrednih subjekata kako će ovaj kanton dobiti kvalitetan korona zakon i rebalans budžeta, za što smo posebno zainteresovani, HDZ BiH je to demantirao uoči same sjednice Skupštine ovog kantona, kada se odlučio da zbog providne političke potrebe zaustavi cijeli proces i umjetno stvori novi politički klaster.

Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona prekinuta je na zahtjev kluba Hrvata koji su napustili zasjedanje prvi put u radu Skupštine i time doveli u pitanje kvorum za rad. Kantonalni HDZ BiH pokušao je kroz rad Vlade i Skupštine nametnuti rješenja koja su u suprotnosti sa Zakonom o budžetu Federacije BiH i Zakonu o kantonalnim ministarstvima. Izjava premijera Hercega kako ministri iz SDA ne učestvuju u radu Vlade HNK je neozbiljna i zabrinjavajuća, prvenstveno za HDZ BiH, zbog činjenice jer se sjednica Vlade održala neposredno pred zasjedanje Skupštine HNK", ističu iz ovog kluba.

"Klub Bošnjaka svojim odgovornim postupanjem", pišu dalje, "očigledno je prozreo pokušaj
nezakonitih i politički štetnih namjera i time izazvao pometnju premijera Vlade HNK i zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini ovog kantona".

"Frustracija i nezadovoljstvo vidjela se u izjavi dezorijentisanog Hercega, koji je zaštitu zakonitosti tretirao kao 'neku drugu dimenziju', dok su iz kluba Hrvata revolitirani poručili da ih 'niko neće ucjenjivati'. Legitimni potezi ministara SDA u Vladi i zastupnika iz Kluba Bošnjaka u Skupštini ne predstavljaju nikakve ucjene, nego isključivo spriječavanje nezakonitih namjera.

Zbog ozbiljnosti situacije koja je podjednako pogodila sve građane naše zemlje, Klub Bošnjaka u Skupštini svoj rad smatra veoma ozbiljnim i odgovornim, te poziva kolege iz HDZ-a, kao i sve druge političke subjekte na potrebni dijalog u iznalaženju najboljih rješenja za sve građane našeg kantona. Takvo opredjeljenje i odgovornost pokazali smo u svom dosadašnjem radu, te tako namjeravamo i dalje raditi", zaključili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije