Bosna je nacionalna država njezinih građana!

Radiosarajevo.ba
Bosna je nacionalna država njezinih građana!
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Obnovljeni velikosrpski nacionalizam, čijoj militarizaciji, sve uz pokliče "litijaša" i blagoslov Srpske pravoslavne crkve (SPC), svjedočimo i ovih dana na širem prostoru bivše Jugoslavije, ponovo prijeti Bosni i Hercegovini, i tu više nema nikakvih dilema.

Piše: Faruk Vele

Vodeći eksponent te ideologije u Bosni i Hercegovini je već dugo član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, čije secesionističke prijetnje međunarodna zajednica tolerira već skoro deceniju i po.

Otimačina postaje princip

Zajedno sa Draganom Čovićem, liderom HDZBiH, protagonistom pritajenog hrvatskog separatizma, čelnik SNSD-a je odlučan da u djelo sprovede ratne ciljeve srpskog vodstva na čelu sa osuđenim zločincima Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.

Zato mu i treba destabilizacija, i on je sama njezina srž. Jer kad odlikuješ i slaviš Karadžića i Mladić, onda sigurno ne preporučuješ onima koje predstavljaš – da sade cvijeće.

Zaista, informacije koje dolaze s terene nude mnogo razloga za zabrinutost svih faktora, i građani to trebaju znati. No, prepustimo to nadležnim agencijama.

S druge strane, odbijajući prihvatiti da gledamo urušavanje do sada poznatog međunarodnog poretka, te da, kako to primjećuje Zlatko Dizdarević, "otimačina postaje princip, sila metod, a humanizam besmisleni višak", probosanska politika očekuje reakciju međunarodne zajednice, propuštajući ulogu proaktivnog političkog faktora. To sigurno nije najbolja politika za ovakav trenutak.

Na to upozoravaju i intelektualci u našoj zemlju, ukazujući da bi se iznova moralo podsjetiti na bosanske vrijednosti i viziju Bosne.

Kakva je to Bosna, kako će izgledati, hoće li se prednost dati prirodnim regijama i ekonomskim rješenjima, te na koji način će se suprotstaviti težnjama za etničkim podjelama?

Hoće li tražena rješenja - a rješenja se moraju tražiti - donijeti neki novi Dayton 2 i ima li šta od te ideje? To su samo neke su od dilema...

"Ispravan i logičan pravno-politički put Bosne u kontekstu evropske povijesti jeste put zaokruživanja evropske sekularne i demokratske države-nacije. To znači da Bosna u kontekstu Evrope bude kao i svaka druga evropska država – slobodna država njezinih građana, a ne 'plemenskih' grupa i primitivnih etničko-religijskih politika. Bosna je stvarno nacionalna država njezinih građana", kaže prof. dr. Senadin Lavić, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i donedavni predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod".

Prema njegovim riječima, akcenat se treba staviti na ekonomsku održivost, vladavinu prava i poštivanje zakona, prava građanina, razvoj infrastrukture, poticanje ekološke svijesti i političke svijesti o odanosti svojoj domovini Bosni.

"Etničko-religijska ili kulturno-identitetna pitanja treba ostaviti nauci i kulturnim udruženjima, a građanski život treba regulirati zakonima i javnim moralom. To je građanska država slobodnih ljudi i grupa kojima oni pripadaju. Spram toga etnopolitika i velikodržavni hegemonijski projekti pokušavaju konstruirati narativ o 'dogovorenoj' državi koja je sastavljena od etničkih teritorija koje su to privremeno i prisilno", navodi Lavić.

Ideja Bosne

Prema njegovim riječima, pravno-politički posmatrano u Bosni ne postoje nikakve etničke teritorije neke etničke grupe.

"Radi se o prostoru suverene internacionalno priznate države", konstatira on.

Lavić, također, podržava ideju da se Bosni vrati njezino historijski utemeljeno ime.

"Jedino staro povijesno ime ove zemlje, političke forme i kulturne činjenice jeste Bosna. Ono se čuje hiljadu godina! Tek od 19.  stoljeća se uz Bosna dodaje jedna bosanska regija ili pokrajina na jugu. Prirodna je tendencija da se ova zemlja i država zove Bosna i to će se ostvariti", zaključio je Lavić.

Jedno je jasno, Bosni trebaju rješenja i treba ih tražiti na izvorištu. U samoj ideji Bosne, jer upravo je ona - neuništiva!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije