Bivši analitičar CIA-e: Dodik nikada nije došao ni blizu referenduma

Radiosarajevo.ba
Bivši analitičar CIA-e: Dodik nikada nije došao ni blizu referenduma
Foto: VOA / David Kanin

"Bosna je kao hrčak na točku, koji stalno trči u krug, a ove krize uvijek dođu na isto", komentariše za Radio Slobodna Evropa David Kanin, profesor na međunarodnim studijama Univerziteta Johns Hopkins u Sjedinjenim Državama, posljednja dešavanja na bosanskohercegovačkom političkom polju i najavu o obustavi rada predstavnika Republike Srpske u organima Bosne i Hercegovine sve dok strane sudije Ustavnog suda ne okončaju svoje djelovanje.

"Dodik (Milorad, član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, SNSD, prim. aut.) ne može samo da izbaci međunarodne sudije. On može da viče, vrišti, da tvrdi da neće sarađivati sa njima ali je međunarodna zajednica ta koja sudije drži tamo", kaže Kanin uz pojašnjenje da on lično smatra da postoji određen smisao kao i ispravnost Dodikovog stava. "Dok god međunarodne sudije donose odluke, to je razlog zašto BiH ne funkcioniše".

Ipak, ovaj bivši viši analitičar u američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA) u intervjuu za Radio Slobodna Evropa navodi da je pravi problem u tome gdje ova kriza vodi Bosnu i Hercegovinu.

"Ovog puta je pitanje da li će Dodikove prijetnje dovesti do referenduma o nezavisnosti i konkretnog poteza razbijanja države ili je ovo samo još jedan mehanizam da on učvrsti svoju poziciju i popularnost u entitetu", kaže Kanin koji je tokom svoje tridesetogodišnje karijere profesor Kanin služio je kao politički analitičar međuagencijske radne grupe za Balkan tokom ratova 90-ih godina.

No bez obzira, on smatra da se u svim ovim pitanjima Ustavnog suda, sudija ali i referenduma radi o politici.

"Ništa što se događa nije izvan tog obrasca, ne radi se o novom ratu. Ako je nezavisnost u pitanju, opet kažem, šta je sljedeći potez, gdje to tačno vodi?" 

Što se tiče referenduma, Kanin kaže da je za njega glavno pitanje kada Dodik počne da priča o otcjepljenju ili o referendumu, šta je ono što slijedi. 

"Za sada, uprkos tome što prijeti i prijeti i prijeti, on nikada nije došao ni blizu referenduma koji spominje riječ otcjepljenje ili nezavisnost. Vi možete imati referendum o Ustavnom sudu i položaju stranih sudija i Republika Srpska može da da glas protiv stranih sudija. Pa šta?! 

To su stvari koje je radio i prije. Ako ostane u tom obrascu, onda problem u BiH ostaje hroničan, nerješiv, ali nije trenutno opasan. Sa druge strane, ako on ovog puta ode korak dalje, i krene sa pripremom referenduma uz vremenski rok za moguće otcjepljenje, onda to može biti jako opasno", navodi Kanin i dodaje: 

"On sada koristi Brexit, koristeći izraz RS-exit. On koristi tu vrstu retorike, ali i dalje nije potpuno jasno da li je spreman da ode korak dalje i uzrokuje krizu. Još uvijek za to nema dokaza. To ne znači da on to neće uraditi, ali još uvijek smo u okvirima ponašanja koje smo i ranije viđali", piše RSE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije