RS će mjesečno davati 80.000 dolara američkoj kompaniji za lobiranje

Radiosarajevo.ba
RS će mjesečno davati 80.000 dolara američkoj kompaniji za lobiranje
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Za 80.000 dolara (više od 141.500 maraka) mjesečno, Republika Srpska (RS) će u periodu od godine dana unajmiti američku advokatsku kompaniju za lobiranje McGinnis Lochridge kako bi ih savjetovala i predstavljala u pravnim međunarodnim pitanjima, podaci su prikazani u pismu namjere kojeg je američki advokat poslao krajem decembra prošle godine Ministarstvu ekonomije i regionalne saradnje RS.

U povjerljivom dokumentu, odnosno pismu namjere, kojeg je objavilo američko Ministarstvo pravde potpisnik dokumenta je ministar ekonomije i regionalne saradnje RS Zlatan Klokić, kao i advokat i partner unajmljene kompanije Martin T. Lutz, piše Radio Slobodna Europa (RSE).

Podaci također pokazuju da je ministar Klokić pristao i potpisao pismo namjere 5. februara ove godine.

Ministar ekonomije i regionalne saradnje Republike Srpske Zlatan Klokić nije želio za RSE komentarisati dokument kojeg je objavilo američko Ministarstvo pravde.

O kojim uslugama je riječ?

U dokumentu se navodi da su predviđanja kompanije kako će vladi RS pomagati u sljedećim pitanjima:

"Pravna pitanja i obaveze RS pod primjenjivim međunarodnim zakonom, uključujući Dejtonski mirovni sporazum i druge sporazume u kojima je Bosna i Hercegovina potpisnica, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima. Prava i obaveze RS i Bosne i Hercegovine prema Kancelariji visokog predstavnika, Vijeću za implementaciju mira, Sigurnosnom vijeću Ujedinjenih nacija, OSCE-a, Europske unije, Vijeća Europe i drugih."

Fotografije dokumenata možete pogledati u galeriji fotografija.

Ostatak teksta RSE možete čitati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije