Valentin Inzko: Ubijeđen sam da do referenduma neće doći

Radiosarajevo.ba
Valentin Inzko: Ubijeđen sam da do referenduma neće doći
Foto: AA / Valentin Inzko

"Ubijeđen sam da do toga referenduma neće doći, zbog prošlosti. Čak i ako bi se referendum desio ne bi imao zakonske validnosti", kazao je ekskluzivno u razgovoru za N1 visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko povodom političke situacije.

"Mi ćemo insistirati da se Dejtonski ugovor poštuje. Dejtonom je zagarantovan suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, tu je i Ustav BiH. Po Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo da se otcijepe", kazao je Inzko.

Crvena linija?

"Otcjepljenje bi bilo prekoračenje crvene linije, a međuentitetska linija nije nikakva granica nego linija u Hrvatskoj kao što imamo među županijama, kao i pokrajine u Njemačkoj. Ali sve je to BiH koja vuče svoje teritorijalni suverenitet i ne smijemo zaboraviti da je BiH primljena u UN kao jedinstvena država 1992. godine, zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom. Sve su primljene isti dan u UN i to je oslonac i temelj za BiH. Unutrašnje granice su se mijenjale u Dejtonu, ali samo unutrašnje", dodao je Inzko.

"Ubijeđen sam da do toga referenduma neće doći, zbog prošlosti. Čak i ako bi se referendum desio ne bi imao zakonske validnosti", istakao je.

Ustavni sud BiH spriječio pokušaj RS-a da otme imovinu države Bosne i Hercegovine

Kazao je da je svjestan da su neki građani razočarani jer "ne nastupa tvrđe".

"Znam da su neki građani razočarani što ja ne nastupam tvrđe, sjećaju se Ashdowna. Tada je bila druga atmosfera, međunarodna zajednica je bila mnogo prisutnija. Kada su domaća rješenja dobra, ona su najbolja i najtrajnija. Dobijam puno pisama, posebno iz Unsko-sanskog kantona jedna gospođa mi se obratila koja pita treba li da se odseli kod svog sina u Tirol. Rekao sam joj da situacija jeste nestabilna politički, ali je stabilna sigurnosno i da se ne seli kod sina", rekao je Inzko za N1.

U toku je deset posebna sjednica Narodne skupštine RS posvećene odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojom se ono knjiži na ovaj entitet, proglasi neustavnim.

Tokom obraćanja na sjednici, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je, između ostalog, poručio: "Goodbye BiH, welcome RSExit!"

Iz EUFOR-a su istakli da, kako su naveli, prate situaciju u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije