Počela posebna sjednica NSRS: Pročitajte zaključke koje je Cvijanović dostavila

Radiosarajevo.ba
Počela posebna sjednica NSRS: Pročitajte zaključke koje je Cvijanović dostavila
Foto: RTRS / Ilustracija

Deseta posebna sjednica Narodne skupštine  RS-a počela je u 15 sati u Banjoj Luci, a na dnevnom redu sjednice nalazi se jedna tačka dnevnog reda.

Radi se o "Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH - prijedlog predsjednice RS-a".

Povod svemu je nedavna odluka Ustavnog suda BiH, koji je proglasio neustavnim član Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS u kojem se kaže da se zemljište knjiži na RS.

Ustavni sud BiH spriječio pokušaj RS-a da otme imovinu države Bosne i Hercegovine

U informaciji koju će danas razmatrati poslanici u NS RS, a koju je ovoj instituciji dostavila predsjednica RS-a navodi se da Ustavni sud BiH, osporavajući član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u omjeru 49 prema 51 posto.

"Nesprovodiva je odluka Ustavnog suda BiH, prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture RS-a, jer bi takvom odlukom bila oduzeta teritorija RS", navela je Željka Cvijanović.

Ona podsjeća da je "visoki predstavnik u BiH donošenjem tri zakona iz 2005. godine grubo prekršio ustavno dejtonsko načelo da su entiteti vlasnici teritorija, te je zabranio da njima raspolažu".

"Nakon odluke Ustavnog suda iz 2012. godine i ovaj sud je nastavio putem nametnutih odluka visokih predstavnika, te je i prekršio Ustav BiH. BiH je jedinstvena zemlja u svijetu u kojoj njen Ustavni sud slobodnom voljom i bez obzira na sve krši ustavne odredbe", navodi se u informaciji.

Zaključci

  1. Narodna skupština RS potvrđuje privrženost Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa IV.
  2. NSRS obavezuje predstavnike u instuticijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.
  3. Narodna skupština RS zadužuje Vladu tog entiteta da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH sa ciljem definisanja granične linije između RS i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.
  4. Narodna skupština RS obavezuje predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.
  5. Narodna skupština RS naglašava da je strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH.
  6. Narodna skupština RS potvrđuje da su Visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.
  7. Narodna skupština RS obavezuje sve institucije Republike Srpske da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.
  8. Narodna skupština RS traži da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima BiH obavijeste Narodnu skupštinu o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije