Vlada RS izdvaja novih milion maraka za lobiranje u Americi!

Radiosarajevo.ba
Vlada RS izdvaja novih milion maraka za lobiranje u Americi!
Foto: Vlada RS / Administrativni centar RS

Vlada Republike Srpske je u aprilu 2019. potpisala ugovor sa lobističkom kućom McGinnis Lochridge iz Teksasa koja će institucijama ovog bh. entiteta pružati pravne usluge u Sjedinjenim Američkim Državama i održavanje web stranice na engleskom jeziku.

Piše: F. V.

Tako RS nastavlja svoje lobističke aktivnosti u Americi, gdje su u samom svjetskom vrhu zajedno sa Katarom, Saudjskom Arabijom i Emiratima!

Nažalost, RS to radi gotovo isključivo protiv interesa države BiH!

Ugovor od 25. aprila ove godine je u ime bh. etniteta RS potpisao Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, a u ime teksaške kompanije Martin T. Lutz.

Mjesečno 80.000 dolara

RS se obavezala da će lobistima iz ove kuće plaćati na mjesečnom nivou 80.000 američkih dolara, i to od maja do decembra ove godine. To znači da će entitetska vlada za ove svrhe investirati 1,13 miliona maraka, samo u ovom aranžmanu.

Ugovor Vlade RS sa američkim lobistima možete pogledati OVDJE.

Lobisti će, kako se navodi u zvaničnom ugovoru koji je klasificiran pod oznakom INTERNO, savjetovati i zastupati RS, te raditi sa njenim imenovanim predstavnicima na međunarodnim pravnim pitanjim, uključujući i obaveze entiteta koje se tiču Daytonskog sporazuma, te u pogledu odnosa sa OHR-om, Vijećem za implementaciju mira, kao i u odnosima institucija etniteta i države...

Istraživački novinari iz Amerike već su objavili i naslovnu stranu web stranice koju priprema novi lobistički partner Vlade RS koja nosi naziv „BiH Dayton Project“, a na naslovnoj stranici je slika Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Na nove lobističke avanture RS u Americi prvi je ukazao Samir Beharić, studentski aktivista i student na Univerzitetu u Beču i Univerzitetu u Leipzigu u sklopu zajedničkog Erasmus Mundus master programa, upućujući pitanje javnosti šta se krije iza novih koraka Vlade RS da troši milion maraka na lobiranje u RS.

Čak 30 miliona za lobiranje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije