Borell dobio non-paper, tiče se Bosne i Hercegovine: "Proces proširenja u EU treba ubrzati"

1
Radiosarajevo.ba
Borell dobio non-paper, tiče se Bosne i Hercegovine: "Proces proširenja u EU treba ubrzati"
Foto: EU Delegacija / Zastava BiH i EU

Austrijska ministrica za Europu Karoline Edtstadler i ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg (oboje iz ÖVP-a) žele ubrzati integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU.

U pismu i tzv. Non-paperu upućenom visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Josepu Borrellu i komesaru za proširenje Olivéru Várhelyiju, koje su dostupne APA-u, iznose konkretni prijedlozi u vezi s tim. Proširenje je vrlo visoko na dnevnom redu neformalnog summita EU-a šefova država i vlada sljedeće sedmice.

Tema je također na dnevnom redu neformalnog sastanka ministara za Europu u četvrtak u španjolskom gradu Murciji.

Firma istražila u kojim oblastima će rasti plate: Rezultati će vas šokirati

Firma istražila u kojim oblastima će rasti plate: Rezultati će vas šokirati

Non-Paper već konkretnizira prijedloge koje su predstavili u maju 2022. godine. Prema njihovom mišljenju, proces proširenja treba ubrzati. U svom pismu pozivaju EU na "jasan plan za bržu integraciju do 2024. godine i dalje".

Prema nacrtu plana akcije, trebao bi pružiti konkretne korake za postupnu integraciju zemalja Zapadnog Balkana do 2024. godine i kasnije. Slično planu akcije za Ukrajinu, također će postojati zemlje-specifični prioritetni planovi. Finansijska podrška trebala bi postati učinkovitija putem poboljšanog poticajnog sistema prema uzoru na planove obnove i otpornosti.

Također se predlaže da se zemlje Zapadnog Balkana redovno pozivaju na neformalne sastanke Vijeća. Kao primjer, spominju se redovni pozivi Ukrajini na dijelove Vijeća za vanjske poslove. Neformalni sastanci Vijeća EU-a trebali bi se održavati u regiji Zapadnog Balkana. Kao primjeri područja politike za postupnu integraciju spominju se daljnje olakšavanje trgovine putem veće suradnje u carinskim poslovima, sudjelovanje u jedinstvenom euro platnom prometu (SEPA) ili europskom prostoru visokog obrazovanja te mreži za migracije.

Konaković: Kao nikada do sada lobiramo da BiH uskoči na europski voz

Konaković: Kao nikada do sada lobiramo da BiH uskoči na europski voz

"Moramo sada postaviti znakove za Zapadni Balkan i ubrzati proširenje. Potrebni su konkretni koraci i smisleni sistem poticanja reformi, inače ćemo izgubiti ljude u toj regiji. Nema više vremena za gubljenje. Geopolitička stvarnost traži brzinu i inovativne pristupe", ističe ministrica za Europu Edtstadler.

"Proširenje je najjače geopolitičko sredstvo EU-a. Iskoristimo ga kao takvo. Ne smijemo napraviti grešku i zaboraviti jugoistočnu Europu usredotočujući se na istok. Austrija ostaje snažan pokretač postupnog približavanja Zapadnog Balkana Europskoj uniji", izjavljuje ministar vanjskih poslova Schallenberg. Grupa "Prijatelji Zapadnog Balkana", koju je inicirao Schallenberg, postavila si je za cilj odlučno ubrzati proces proširenja za jugoistočnu Europu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije