Da li će i Bosna biti u ovom 'paketu': EU će u oktobru predstaviti suštinske prijedloge o proširenju

4
Anadolija
Da li će i Bosna biti u ovom 'paketu': EU će u oktobru predstaviti suštinske prijedloge o proširenju
FOTO: EPA / Oliver Varhelyi

Komesar za susjedstvo i proširenje Evropske unije (EU) Oliver Varhelyi izjavio je u četvrtak, 31. avgusta 2023, da će Evropska komisija u oktobru predstaviti "suštinske" prijedloge o proširenju.

On je uoči neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Toledu, u Španiji, potvrdio da je izvršno tijelo EU-a "spremno dati svaki prijedlog" za unapređenje procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Varhelyi je također pozdravio poruku predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela o spremnosti članica EU da se "konačno angažuju i naprave veliki iskorak kako bi došlo do proširenja".

Nermin Nikšić: 'Svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane'

Nermin Nikšić: 'Svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane'

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je Michel u ponedjeljak sugerisao da zemlje kandidati Zapadnog Balkana i EU trebaju biti spremne za proširenje do 2030. godine.

Pojasnio da će Evropska komisija u oktobru dati "suštinske prijedloge" uoči samita lidera EU 26. i 27. oktobra. Paket će uključivati takozvani "plan rasta" koji će "ubrzati ne samo institucionalnu već i stvarnu integraciju ljudi i ekonomija u Evropsku uniju".

Kao što je šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen već kazala u maju, EU nastoji povećati ulaganja u zemlje Zapadnog Balkana kako bi ublažila ekonomski utjecaj ruskog rata na Ukrajinu. Plan ima za cilj povećanje pretpristupnih fondova EU-a i omogućavanje pristupa jedinstvenom digitalnom tržištu bloka u oblastima kao što su e-trgovina i cyber sigurnost.​​​​​​

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije