Ćudić u Vijeću Evrope: O EU proširenju i suzbijanju ruskog uticaja odlučivati kvalifikovanom većinom

0
Radiosarajevo.ba
Ćudić u Vijeću Evrope: O EU proširenju i suzbijanju ruskog uticaja odlučivati kvalifikovanom većinom
Foto: Naša stranka / Sabina Ćudić, Vijeće Evrope

Od 19. do 23. juna u Strasborgu se održava sjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. U fokusu debate su političke posljedice ruske agresije na Ukrajinu.

Danas se zastupnicima obratila i predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar. Nju je Sabina Ćudić, u ime grupacije liberala, pitala o mogućnosti da EU donosi odluke kvalifikovanom većinom umjesto jednoglasno te da li je isti princip moguće primijeniti na proširenje EU i evropski put Zapadnog Balkana kao i na uvođenje prijeko potrebnih sankcija pro-ruskim akterima na Zapadnom Balkanu.

Ćudić smatra da u novonastalim globalnim okolnostima Evropskoj uniji trebaju novi mehanizmi koji bi joj omogućili suočavanje s onim što je i po nju samo opasno, a jedan od njih, kako kaže, moglo bi biti i donošenje odluka kvalifikovanom većinom.

Foto koji će vam uljepšati dan: Pas pronašao zanimljiv način da se rashladi

Foto koji će vam uljepšati dan: Pas pronašao zanimljiv način da se rashladi

Predsjednica Pirc se složila sa Ćudić te navela da unutar EU postoji dijalog o tome. Navela je primjer Sjeverne Makedonije koji je pokazao mogućnost jedne zemlje da blokira put druge zemlje u EU. Također je navela da EU treba pružiti veću pomoć zemljama Zapadnog Balkana u procesu pridruživanja, ali i da treba postojati jasna politička volja zemalja Zapadnog Balkana za ulaskom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije