Sabina Ćudić: "Zastupnici su pokazali zrelost, ulazimo u ozbiljniju eru državnog nivoa"

4
Fena
Sabina Ćudić: "Zastupnici su pokazali zrelost, ulazimo u ozbiljniju eru državnog nivoa"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sabina Ćudić

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić pozdravila je usvajanje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Prijedloga zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu po hitnom postupku.

"Ovu priliku koristim da čestitam kolegama koji su pokazali izuzetnu zrelost i jačanje institucija države BiH, mogućnošću da zaista jednoglasno usvojimo izmjene zakona koji sprječava povišicu naših plata", kazala je novinarima Ćudić.

Dodala je kako to pokazuje da "ulazimo u jednu, ipak, malo ozbiljniju eru državnog nivoa".

Tužilaštvo BiH objavilo nove detalje: Edin Gačanin Tito planirao kupiti helikopter

Tužilaštvo BiH objavilo nove detalje: Edin Gačanin Tito planirao kupiti helikopter

Ćudić je, istovremeno, podsjetila da su prethodni budžeti, odnosno budžet za prošlu godinu usvojen 30. juna 2022. godine, a da budžet za 2021. nikada nije usvojen, dok je budžet za 2020. godinu usvojen još kasnije u julu te godine.

"Ako pogledamo stepen povišica državnog budžeta on je rastao sa stopom u 2020. od tri posto, 2022. od osam posto, a sada imamo povišicu državnog budžeta od 23 posto", precizirala je Ćudić, navodeći kako su pritom najveći dobitnici povećanja budžeta upravo Oružane snage BiH, uključujući Graničnu policiju BiH, policijske snage…

Napokon će, kako je istaknula, uposlenici državnih institucija u poređenju sa svim drugim nivoima vlasti postati konkurentni.

Ćudić smatra da je sve to "dokaz povećane ambicije države BiH, pa i na evropskom putu, ali i u jačanju onih institucija koje istinski jesu simbol države".

"Naš uslov jeste bilo sprečavanje povišice plata izabranim i imenovanim dužnosnicima, a povećanje plata onima kojima je to najpotrebnije i preponosna sam što smo osigurali i podršku koalicionih partnera da svi zajedno, jednoglasno, izglasamo ove izmjene", poručila je Ćudić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije