Na sjednici Predstavničkog doma PSBiH: Usvojen Prijedlog zakona o Budžetu BiH

0
Radiosarajevo.ba
Na sjednici Predstavničkog doma PSBiH: Usvojen Prijedlog zakona o Budžetu BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj  hitnoj sjednici usvojili su Prijedlog zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

Prijedlog zakona o Budžetu institucija će trebati potvrditi i Dom naroda.

Predsjedništvo BiH ranije je utvrdilo i poslalo u parlamentarnu proceduru prijedlog Budžeta za 2023. godinu u iznosu od 1,3 milijarde KM što je povećanje od 241 milion KM u odnosu na prethodnu godinu.

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Osim prijedloga o Budžetu, Predsjedništvo je predložilo i izmjene Zakona o platama u institucijama BiH.

Ministar finansija BiH Zoran Tegeltija obratio se Predstavničkom domu i kazao da je budžet veći za 23 posto jer je najznačajniji rast prihoda onaj od indirektnih poreza. Za plate zaposlenih ove godine bit će izdvojeno 791 miliona KM i veće su za 157 miliona KM ili 25 posto.

Radi nedostatka entitetske većine, na usaglašavanje Kolegijumu doma upućen je prijedlog zaključka poslanika Šerifa Špage prema kome Predstavnički dom PSBiH zadužuje Savjet ministara BiH da sa budžetskog dijela Budžeta institucija BiH za 2023. godinu "Zbirni pregled rashoda po ekonomskim kategorijama i izvorima finansiranja" sa rednog broja VII "Rezervisanje" iznos od 6.000.000 (šest miliona) KM planira za višegodišnji projekat Ministarstva odbrane BiH – nabavka helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine. 

Mladen Bosić (SDS) istakao je kako je budžet je najvažniji dokument koji bilo koji parlament donosi u godini dana. Navodi kako osim ministra finansija nemaju glavne predstavnike izvršne vlasti jer je formalni predlagač Predsjedništvo BiH.

Za prijedlog Budžeta BiH ukupno je glasao 21 zastupnik Predstavničkog doma BiH, a protiv je bilo 16 zastupnika.
 
Predsjedavajući Doma naroda BiH Nikola Špirić jučer je najavio da će se hitna sjednica tog doma na kojoj bi budžet trebao biti potvrđen održati sutra, 30. marta.


 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije