Borci završili protest u Sarajevu: Očekujemo hitno ispunjenje naših zahtjeva

E. H.
Borci završili protest u Sarajevu: Očekujemo hitno ispunjenje naših zahtjeva
Protesti demobiliziranih u boraca pred Parlamentom Federacije BiH veoma brzo su završeni, nakon što su predstavnici boraca imali, kako ističu, veoma konstruktivan sastanak, s kolegijem Federalnog parlamenta.

Ipak i pored svega toga preko stotinu boraca stajalo je pred zgradom Parlamenta Federacije BiH, kako bi saslušali svoje predstavnike koji su im iznijeli zaključke donesene na sastanku s kolegijem Parlamenta FBiH.

Šaban Habibović, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja i saveza u Federaciji BiH, koji je kazao kako ovo nisu protesti boraca, nego onih koji nisu ispunili obećanja data borcima.

Mi ovdje nismo svojom voljom nego voljom drugi, tačnije voljom Vlade. Ovo nisu naši protesti, nego protesti drugih, jer mi smo obrazovani ljudi i ne bismo tek tako protestirali. Ovo su protesti zbog njihovih obećanja koja nisu ispunili“, istaknuo je Habibović, koji je još ranije kazao medijima da će borci, ako Vlada FBiH u obećanom roku ne ispuni njihove zahtjeve, za 29. decembra organizirati nove, masovne proteste u Sarajevu, gdje će ponovo tražiti svoja prava.

Ipak, ohrabrujuće za borce je to što su na sastanku s kolegijem Parlamenta FBiH dobili čvrsta obećanja da će njihovih zahtjevi biti uvršteni na dnevni red ove zakonodavne institucije, čim Vlada dostavi prijedlog zakona, kako je i obećala. Ovo su istaknuli predstavnici boraca, koji su zadovoljni razvojem pregovora, zbog čega je i danas bio reduciran broj boraca na protestima u Sarajevu.

Vrlo snažan govor održao je general Mustafa Polutak, predsjednik Udruženja za zaštitu tekovina borbe BiH, koji je kazao kako ova borba traje već duži period i da će istrajati u svojim zahtjevima sve dok ne budu ispunjeni.

„Mi smo se danas okupili da još jednom upozorimo institucije vlasti da smo ozbiljni u zahtjevu da nam se vrati ono što nam je oduzeto, da nas vrate u prava koja smo imali prije usvajanja zakona 2013. godine“, istaknuo je general Polutak.

Podsjećamo, vojni penzioneri traže da im se putem novih izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca vrate ranije stečena prava, koja su im smanjena zakonom iz 2013. godine. Kako su podsjetili i na današnjim protestima, oni ne traže povećanje penzija, nego da im se vrati visina penzija koje su stekli prema važećim uvjetima u vrijeme njihovog penzionisanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije