Bodo Weber: Odluke Schmidta nanijele ogromnu štetu demokratiji i vladavini prava

18
Anadolija
Bodo Weber: Odluke Schmidta nanijele ogromnu štetu demokratiji i vladavini prava
Privatni album / Bodo Weber

Bodo Weber, politički analitičar i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije, izjavio je u nedjelju da je izborom entitetske Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 28. aprila, posredstvom dvije intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta, 2. oktobra 2022. i 27. aprila ove godine, završen krug zapadne politike prema Bosni i Hercegovini.

"Završen je krug politike Zapada, niskog intenziteta, dramatičnog napuštanja crvenih linija i političkih principa", rekao je Weber na redovnoj sesiji "Kruga 99" o temi "Politika Zapada prema BiH nakon formiranja vlasti".

Dodao je da su obje intervencije visokog predstavnika imale poželjne ali i kontradiktorni efekte, odnosno doprinos "funkcionalnosti" bio je kratkog roka, dok su odluke "nanijele ogromnu štetu demokratiji i vladavini prava".

Premijer liga BiH: Zrinjski i Sarajevo igraju derbi kola, na programu još dvije utakmice

Premijer liga BiH: Zrinjski i Sarajevo igraju derbi kola, na programu još dvije utakmice

Dodao je da je paralelno s tim EU institucije izvanrednim dodjeljivanjem kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini novim vladajućim koalicijama dodijelili poklon te ih unaprijed proglasile reformskim.

"Postavlja se pitanje šta će biti dinamika poslije formiranja vlasti. Kako će domaća vlast djelovati na jednoj strani i na drugoj, šta će biti politika Zapada u tom kontekstu prema Bosni i Hercegovini", rekao je Weber.

Analiza promjena Krivičnog zakona koje je donio Christian Schmidt

Analiza promjena Krivičnog zakona koje je donio Christian Schmidt

Adil Kulenović, predsjednik "Kruga 99", rekao je da ono što bi nazvali politikom Zapada prema Balkanu predstavlja u operativnoj izvedbi i rezultatu zaustavljanje i blokiranje demokratske tranzicije, popuštanje starim etnonacionalističkim aspiracijama i "povlađivanja trojnom velikodržavnom ekspanzionizmu".

"Naše povjerenje u vrijednosti građanskog uređenja i zapadne demokratske vrijednosti neće biti pokolebano. Jer, to je budućnost Bosne i Hercegovine bez obzira na prepreke i stramputice i izraz stogodišnje, većinske bosanske težnje ka trajnom osloncu za mir i slobodan razvoj", rekao je Kulenović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije