Blokirani radovi u centru Sarajeva: Načelnik Mandić optužio Kapidžića da opstruiše projekte

12
Radiosarajevo.ba
Blokirani radovi u centru Sarajeva: Načelnik Mandić optužio Kapidžića da opstruiše projekte
Foto: Arhiv / Faruk Kapidžić i Srđan Mandić

Federalna uprava za inspekcijske poslove intervenirala je sinoć u centru Sarajeva nakon što je Općina Centar, bez ikakvih dozvola, započela sa realizacijom projekta izgradnje "trga" ispred zgrade preduzeća Sarajevo - šume na Skenderiji.

I pored toga što Općina Centare nema dozvolu Federalnog ministarstva prostornog uređenja niti Komisije za nacionalne spomenike BiH, jučer su izvođači izašli na teren i započeli sa radovima.

Federalna inspekcija je sinoć je izašla na teren, po pozivu Faruka Kapidžića, člana Državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, i zatvorila tek otvoreno gradilište i blokirala radove u centru Sarajeva.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

"Moram da pohvalim Federalnu inspekciju koja je nakon samo dva sata od moje prijave i reakcije zatvorila tek otvoreno nelegalno gradilište i obustavila radove bez dozvole u samom centru glavnog grada u okviru nacionalnog spomenika Historijskog urbanog krajolika Sarajevo.

Ko je odgovoran za radove bez dozvole to ćemo u narednom periodu ustanoviti i obavijestiti javnost te svakako zahtjevati od odgovornih da snose posljedice.

Bitno je uspostaviti red, a to sigurno hoćemo svejedno koja politička opcija ili čiji pojedinac ga remetio", napisao je Kapidžić na Facebooku.

Idejni projekt kako bi trebao izgledati Trg
Foto: Facebook: Idejni projekt kako bi trebao izgledati Trg

Nije dugo trebalo čekati da se na društvenim mrežama oglasio i Srđan Mandić, načelnik Općine Centar.

Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

“Večeras (sinoć op.a.) u 21 sat su započeli radovi na sanaciji, popločavanju i uređenju trga ispred upravne zgrade “Sarajevo šuma”. U 21:23 stigao je Federalni inspektor, bez ikakvog zvaničnog papira, zaustavio radove i blokirao gradilište. U pitanju je izmijenjeni projekat, bez ikakvih “neiskrenih” namjera, kako nam je to nedavno napisala Kapidžićeva šefica gđa Anđelina Ošap Gaćanović. I, opet zabrana, najefikasnija inspekcijska akcija u istoriji BiH”, napisao je Mandić te dodao:

“Prvo nam niste dali da mijenjamo vodovodne cijevi u centru grada, usporavate uređenje Parka gdje je bila Kalin hadzi Alijina džamija. Opstruišete sanaciju šetnice u velikom parku, projekat za koji ste dali usmenu podršku. Ne dozvoljavate rekonstrukciju Gospodičine kuće, spriječavate privatne investitore. A nas optužujete da rušimo državu! Smijete li poslati inspektora u Banja Luku ili Mostar da zaustavi sanaciju trga. Naravno da ne! Sramite se zbog svega ovoga. Ali, oktobar je blizu. Uredićemo mi Opštinu Centar, budite sigurni. Idemo dalje”, poručio je Mandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije