Općina Centar: Iz Naroda i pravde iznijeli optužbe na račun načelnika, SDP-a, Naše stranke, SDA...

6
Radiosarajevo.ba
Općina Centar: Iz Naroda i pravde iznijeli optužbe na račun načelnika, SDP-a, Naše stranke, SDA...
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Općina Centar

Na današnjoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo, Klub vijećnika Naroda i Pravde obratio se javnosti saopćenjem zbog, kako su naveli, sumnjivih procesa i zapošljavanjima u ovoj općini. Također su iznijeli optužbe na račun nekoliko stranaka, uključujući i njihove koalicione partnere.

Saopćenje Kluba zastupnika NiP-a prenosimo u cjelosti, bez redakcijskih intervencija:

"S obzirom na dešavanja na današnjoj 20. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo, čiji dnevni red nije ni usvojen, a koju su upravo napustili vijećnici Kluba Naroda i Pravde Centar, dužnost nam je obavijestiti javnost o bitnim činjenicama u vezi sa združenim djelovanjem Naše stranke, Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije u Općinskom vijeću Centar na današnjoj sjednici ali i o sumnjivim procesima i zapošljavanjima u Općini Centar Sarajevo.

SDA: Pozivamo Mandića da podnese ostavku i spasi građane svoje nesposobnosti

SDA: Pozivamo Mandića da podnese ostavku i spasi građane svoje nesposobnosti

Naime, upravo su u koordiniranom djelovanju vijećnici SDA, SDP-a i Naše stranke u Općinskom vijeću Centar Sarajevo, svojim glasanjem odbili uvrstiti u dnevni red 20. sjednice Općinskog vijeća Centar Sarajevo prijedlog Komisije za izbor i imenovanje, odnosno prijedlog Odluke o razrješenju sekretara Općinske izborne komisije Aide Skalonje, sekretara koji je imenovan za vrijeme mandata načelnika Ajnadžića i koalicione većine okupljene oko Stranke demokratske akcije.

Samim tim dali su podršku sekretaru i većini u Općinskoj izbornoj komisiji, a koja je na prošlim lokalnim ali i općim izborima bila obilježena nizom sumnjivih radnji i nezakonitih procesa, o čemu je danas na sjednici svjedočila predsjednica Općinske izborne komisije, Snježana Dragoje.

A motiv Naše stranke za ovakvim djelovanjem je zapravo još jedan prijedlog Komisije za izbor i imenovanja kojim je na današnjoj sjednici bilo predviđeno razrješenje Ćamila Osmanagića, savjetnika načelnika Mandića, tzv. „načelnika iz sjene“, iz Komisije za poslovne prostorije,  komisije sa, razumije se, znatnim utjecajem u Općini Centar.

Također, SDA, Naša stranka i SDP su združenim djelovanjem pokušali na današnoj sjednici u dnevni red uvrstiti i usvajanje Nacrta regulacionog plana na Poljinama koji nije dobio potrebnu većinu na prethodnoj sjednici, a gdje privatni investitor već izvodi radove na terenu, što predstavlja faktički pokušaj legalizacije protupravnog građenja. 

Kandidati "četvorke" za Sarajevo poručili: Građani nikada neće imati lakši izbor

Kandidati "četvorke" za Sarajevo poručili: Građani nikada neće imati lakši izbor

Iz ovog razloga, Klub Naroda i pravde u Općinskom vijeću Centar Sarajevo napustio je 20. redovnu sjednicu Općinskog vijeća Centar Sarajevo jer ne želimo nastaviti politike bivšeg načelnika Ajnadžića, štaviše mi smo na suprotnosti i negaciji tih politika i podržali gospodina Mandića 2020. godine u utrci za načelnika Općine Centar, a što je očito bila kardinalna greška.  

Jer, naime, pored ovih radnji, načelnik Mandić već 6. mjeseci u kontinuitetu izbjegava da objavi Odluku o osnivanju i djelokrugu općinskog organa uprave, koju je inače donio protupravno, jer je po Zakonu o organizaciji organa uprave u FBiH jedino Općinsko vijeće nadležno da donese takvu Odluku, a što će, uvjereni smo, uskoro potvrditi i odgovarajuća sudska instanca.

Odluka je donesena 15.12.2021. godine, a tek je jučer, pred današnju sjednicu Vijeća objavljena, u sklopu nepotpisanog saopćenja Općine Centar o zapošljavanju, valjda u strahu od opravdanih kritika i to sa fingiranim datumom objave na stranici od 07.07.2022. godine!? Duboko smo razočarani činjenicom da načelnik Mandić nastavlja netransparentnost u donošenju odluka, a što je bila odlika njegovog prethodnika. 

Međutim, ono što nas dodatno uznemirava su informacije koje nam redovno saopštavaju uposlenici Općine Centar, ali i zabrinuti građani, a tiču se netransparentnih zapošljavanja i nezakonitih praksi načelnika Mandića. S tim u vezi javno tražimo od njega odgovore na sljedeća pitanja koja nam se redovno upućuju od strane građanki i građana, a koja ni zbog kakvih zahtjeva za „mirom u kući/koaliciji“ (koja očito više ne postoji!) ne smiju ostati neodgovorena.

Uostalom, na to nas osim Sarajevskog dogovora (koalicionog dogovora predsjednika Trojke o istinskim promjenama u političkom djelovanju) obavezuje i naša savjest i odgovornost prema građankama i građanima kojima služimo. 

Molimo uvaženog načelnika da objasni javnosti u kakvoj je tačnoj relaciji sa izvjesnim Ćamilom Osmanagićem zvanim „Cuco“, navodnim „načelnikom iz sjene“ koji širi strah i trepet po općinskim službama, izdaje naloge državnim službenicima i namještenicima i upravlja radom Općine po ovlaštenju načelnika, iako dotični nije niti državni službenik niti namještenik, već angažovan na osnovu ugovora o djelu?

Tražimo da nam se dostavi isti ugovor o djelu, u kojem stoji koliko novca „načelnik iz sjene“ košta građane Općine Centar ali i odgovarajuća dokumentacija na osnovu koje je sklopio ugovor te na osnovu kojih kvalifikacija? Pozivamo i nadležne organe da utvrde da li je zaključivanje ovog konkretnog ugovora i obavljanje poslova koje on predviđa u skladu sa zakonom.

Također molimo načelnika da javno objavi koliko je ugovora o djelu ili ugovora o privremenim i povremenim poslovima zaključeno od početka njegovog mandata, na kojim tačno poslovima (podsjećamo javnost da se ovi ugovori mogu zaključivati samo u posebno opravdanim slučajevima i to za poslove koji nisu sistematizirani) kao i imena i prezimena osoba koje su angažovane na osnovu tih ugovora.

Pritom molimo uvaženog načelnika da u tim podacima ne izostavi imena Draška Lukovića i Omara Tanovića, pojedinaca trenutno (ali i od ranije) angažovanih na osnovu ugovora o djelu u Općini Centar, a koji su onda „igrom slučaja ili pukom koincidencijom“ bili prvoplasirani na konkursima za državnu službu u Općini Centar Sarajevo, i to za radna mjesta – Viši stručni suradnik za informisanje u kabinetu općinskog načelnika i Stručni suradnik za poslove Općinskog vijeća u Službi za poslove Općinskog vijeća. (Slike kao dokaz dostavljamo u prilogu).

Kada uvaženi načelnik odgovori na postavljena pitanja, dostavi podatke i ponudi javnosti, odnosno građankama i građanima Općine Centar, objašnjenja, tek će se u tom slučaju steći uslovi za eventualni daljnji rad koalicije, jer vrlo jednostavno - nikada nećemo podržati bezakonje, sumnjive procedure, licemjerstvo, neinstitucionalne dogovore i potpuni zaokret od predizbornih obećanja i utvrđenih programskih projekata, ma o kome da se radilo. Ovakvo postupanje od nas očekuju i građani Općine Centar koji su nam u najvećem broju dali povjerenje na izborima 2020. godine. Ovakvo postupanje najzad očekujemo od sebe samih. 

Klub Naroda i Pravde Centar Sarajevo je i pored svih ovih činjenica spreman se danas vratiti u vijećničke klupe jer su bitne odluke za građanke i građane Općine Centar na čekanju, a zbog rada u interesu njih smo isključivo i tu", zaključeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije