Bisera Turković odgovorila na Grubešine prozivke: A da opet pročitate tekst?

10
Radiosarajevo.ba
Bisera Turković odgovorila na Grubešine prozivke: A da opet pročitate tekst?
Foto: MVP BiH / Bisera Turković

Pozivam ministra Josipa Grubešu, koji je reagirao nakon današnjeg glasanja na Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da ponovo pročita tekst odluke koju je odbio. Kad to uradi vidjet će da nije predloženo nikakvo ukidanje viznog režima za Kraljevinu Saudijsku Arabiju, već samo privremena suspenzija u trajanju turističke sezone i to samo za boravak do 30 dana.

Napisala je ovo danas ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA), odgovorivši na današnje prozivke ministra Grubeše.

Podsjetimo, ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša (HDZ) danas je u saopćenju, "oštro demantirao posljednje medijske istupe Bisere Turković kojima optužuje ministre HDZ-a da zbog 'političkih igara' opstruiraju usvajanje odluke Vijeća ministara BiH kojom se omogućava bezvizni ulazak građanima Saudijske Arabije".

"Grubeša namjerno prešućuje da je ovakvu odluku već donijela Albanija koja je kandidat za EU. Naravno da su predstavnici EU blagovremeno upoznati s prijedlogom te da do danas MVP BiH nije dobio nikakav službeni stav Evropske unije o tome.

Grubeša se poziva na navodnu neformalnu komunikaciju jednog uposlenika MVP u kojem je iznesen generalni stav da EU podržava usklađenost vizne politike. No, ovdje je trebalo postupiti u interesu građana i države, a ne stranačke politike", navodi ministrica Turković.

Nervozna reakcija ministra, dodaje ona, "najbolje pokazuje i potvrđuje informacije da su brojni turistički radnici iz cijele države, pa i iz kantona gdje HDZ drži vlast,  kritikovali iracionalnu blokadu mjere koja bi pomogla spas turizma".

"Grubeša, također, namjerno prešućuje da je odluka o olakšavanju mjera za ulazak stranaca u BiH odgođena, ne zato sto smo mi protiv nje, nego zato sto nije adekvatno pripremljena. Kritikovali su je i Granična policija BiH i Ured za zakonodavstvo. Čim se odluka definira i pripremi tako da ju je moguće primjenjivati niko je razuman neće blokirati.

Ne prihvaćamo ove pokušaje nametanja političke trgovine. Mi nećemo trgovati sa interesima građana BiH. Ako ste spremni preuzeti odgovornost za gubitak milionskih prihoda od turizma objasnite to onda turističkim radnicima iz cijele zemlje koji posljednjih sedmica traže da ovu odluku donesemo", kazala je ministrica Turković.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine podršku nije dobila odluka o mogućem ukidanju viza za građane Saudijske Arabije koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Ministri civilnih poslova i pravde iz HDZ-a BiH, Ankica Gudeljević i Josip Grubeša onemogućili su dolazak turista koji su mogli spasiti turističku sezonu i stotine radnih mjesta u sektorima koje je najviše pogodila pandemija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije