BiH: U koje zemlje nije preporučeno putovati

S. Š.
BiH: U koje zemlje nije preporučeno putovati
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Prije nekoliko dana je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine objavilo obavijest za građane koji namjeravaju putovati u Tursku.

Podsjećamo, preporučuje se oprez tokom putovanja, što podrazumijeva izbjegavanje prisustva na mjestima masovnog okupljanja iz bilo kojih razloga, dosljedno poštovanje sigurnosnih preporuka koje daju turske vlasti, kao i preporuka koje daju uprave turističkih resorta u kojem se nalaze, ukoliko u Republici Turskoj borave turistički. Zbog novonastale situacije u Republici Turskoj kao i zbog oružanog sukoba koji se vodi u Siriji, preporučuje se građanima Bosne i Hercegovine suzdržanost od putovanja i boravka u oblastima koje se nalaze unutar granice od 10 kilometara sa Sirijom.

Građanima se ista suzdržanost od putovanja i boravka preporučuje i za sve jugoistočne provincije, tj. provincije koje graniče sa Irakom i Sirijom.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine informirano je od Ambasade Bosne i Hercegovine u Ankari da gradovi i mjesta u kojima uobičajeno gostuje najveći broj naših državaljana nisu bili zahvaćeni nemirima, te da su aerodromi, luke i granični prelazi otvoreni i da se promet preko istih odvija nesmetano. Ambasada, također, informira da servisi i službe javnog i privatnog sektora funkcionišu u neometanom kapacitetu.

 U svjetlu posljednjih dešavanja u Turskoj, bitno je napomenuti građane Bosne i Hercegovine u koje još zemlje nije preporučeno putovati.

"Državljanima BiH se trenutno ne preporučuje putovanje u Jemen, Irak, Siriju, Libiju i dijelove Ukrajine, a zbog opasnosti od sukoba i ratnih dešavanja u ovim zemljama ili njenim djelovima. Ova upozorenja su objavljena i na web stranici MVP BiH, a mogu se mjenjati i ažurirati zavisno od aktuelnih dešavanja u pojedinim državama", pojašnjava Satko Bitanga, savjetnik u Odsjeku za VPP, Ministarstva za vanjske poslove BiH.

Na pitanje da li je izdato upozorenje i zbog opasnosti od Zika virusa, saznajemo: 

"Još nije izdato posebno upozorenje zbog opasnosti od Zika virusa, ali je kod većine država, pa i za ove zemlje gdje postoji opasnost od virusa, na web stranici MVP-a navedeno kakvi su npr. sanitarni i higijenski uslovi za putovanje, na šta se treba posebno obratiti pažnja tokom putovanja u te zemlje itd.

Zbog toga je uvjek korisno prije putovanja u neke zemlje pročitati osnovne informacije i upozorenja koja se nalaze na web stranici MVP-a", savjetuje Bitanga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije