Iz MVP BiH stiglo upozorenje bh. građanima uoči putovanja

Fena
Iz MVP BiH stiglo upozorenje bh. građanima uoči putovanja
Ministarstvo vanjskih poslova BiH preporučuje građanima Bosne i Hercegovine koji putuju u Republiku Tursku oprez prilikom putovanja - objavljeno je na web stranici tog ministarstva.

To podrazumijeva izbjegavanje prisustva na mjestima masovnog okupljanja iz bilo kojih razloga, dosljedno poštovanje sigurnosnih preporuka koje daju turske vlasti, kao i preporuka koje daju uprave turističkih resorta u kojem se nalaze, ukoliko u Republici Turskoj borave turistički.

MVPBiH podsjeća da je 20. jula predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan proglasio tromjesečno vanredno stanje u zemlji, poslije neuspjelog pokušaja vojnog puča.

"Zbog novonastale situacije u Republici Turskoj kao i zbog oružanog sukoba koji se vodi u Siriji, preporučuje se građanima BiH suzdržanost od putovanja i boravka u oblastima koje se nalaze unutar granice od 10 kilometara sa Sirijom. Građanima se ista suzdržanost od putovanja i boravka preporučuje i za sve jugoistočne provincije, to jest provincije koje graniče s Irakom i Sirijom" objavljeno na web stranici MVP-a BiH.
 
Ministarstvo vanjskih poslova BiH, dodaje se, informirano je od Ambasade BiH u Ankari da gradovi i mjesta u kojima uobičajeno gostuje najveći broj naših državaljana nisu bili zahvaćeni nemirima, te da su aerodromi, luke i granični prelazi otvoreni i da se promet preko njih odvija nesmetano.

Ambasada, također, informira da servisi i službe javnog i privatnog sektora funkcionišu u neometanom kapacitetu.

" Mada se situacija u Republici Turskoj smiruje i mada vlasti Republike Turske drže pod kontrolom sigurnost u zemlji, ipak se dakle savjetuje oprez prilikom putovanja u Republiku Tursku" navode iz MVP BiH.

Građanima se u tom smislu dodatno sugerira da kontaktiraju svoje avio-kompanije i turističke organizacije, prije nego što započnu putovanje, radi dobivanja aktualnih informacija kako o svom putovanju tako i o boravku na mjestima svoje destinacije.

U slučaju potrebe naši građani mogu kontaktirati dežurni telefonski broj Ambasade u Ankari i Generalnog konzulata u Istanbulu:

http://www.mvp.gov.ba/ambasade_konzulati_misije/ambasade_konzulati_i_stalne_misije_bih/Default.aspx?template_id=16&s1=761&id=6918

http://www.mvp.gov.ba/ambasade_konzulati_misije/ambasade_konzulati_i_stalne_misije_bih/Default.aspx?template_id=16&s1=1070&id=7113.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije