BiH potpisala ugovor sa EIB-om: Stvoreni uvjeti za izgradnju nove dionice autoputa

Fena
BiH potpisala ugovor sa EIB-om: Stvoreni uvjeti za izgradnju nove dionice autoputa
Bosna i Hercegovina je, potpisivanjem ugovora sa Europskom investicijskom bankom dobila sredstva u iznosu od 25.09 miliona eura, čime su završene finansijske pripreme za izgradnju dionice autoceste Svilaj - Odžak.

Ugovor su danas u Sarajevu potpisali zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, te voditelj odjela za kreditno poslovanje EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i zemlje zapadnog Balkana Matteo Rivelini.

Bevanda je nakon potpisivanja izjavio da su ovim stvoreni uvjeti za ubrzanje izgradnje strateški bitne dionice autoceste Svilaj - Odžak u dužini 10,7 km.

"Zahvaljujem predstavnicima EU i posebno EIB-a na vrijednom grantu i uloženom trudu svih strana da bismo danas bili u prilici da potpišemo ovaj sporazum", rekao je Bevanda.

Dodao je da je navedena dionica bitna, ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture nego i za regionalnu saradnju i bolju komunikaciju s EU, te je pojasnio da ukupan projekt, osim same dionice, uključuje i izgradnju graničnog prijelaza i prekograničnog mosta na Savi u Svilaju.

Rivelini je naveo da je taj grant signal podrške EIB-a i EU Bosni i Hercegovini, te najavio još 200 miliona eura podrške za cestovnu infrastrukturu BiH u ovoj godini. Naglasio je da je EIB do sada u BiH uložio oko dvije milijarde eura u razne sektore.

Potpisivanju je prisustvovao i šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark koji je istakao da je riječ o bespovratnom grantu, a ne kreditu. Rekao je da je taj projekt korak ka boljem uvezivanju regiona zapadnog Balkana kroz zajedničku Agendu za povezivanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije