Konačna odluka: Predstavnički dom 10. maja odlučuje o povećanju akciza

Radiosarajevo.ba
Konačna odluka: Predstavnički dom 10. maja odlučuje o povećanju akciza
Konačna odluka o povećanju akciza na naftu i naftne derivate u Bosni i Hercegovini bit će donesena na 45. sjednici Predstavničkog doma PS BiH, koja će biti održana 10. maja.

Kako je saopćeno na stranici PS BiH, zastupnici će tokom ove sjednice raspravljati o velikom broju tačaka, no najzanimljivije tačke bit će one koje se tiču izmjena i dopuna reformskih zakona, među kojima je i onaj o akcizama.

Ovog puta zastupnici Predstavničkog doma o Zakonu o akcizama raspravljat će po skraćenom postupku, nakon što je dva puta odbijena rasprava o ovom zakonu po hitnom postupku. Također, raspravljat će se i o izmjenama i dopunama zakona o sistemu indirektnog oporezivanja, zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te zakona o osiguranju depozita u bh. bankama, koji su do sada dijelili sudbi Zakona o akcizama.

Također, bit će zanimljive i rasprave o zakonima o upravi, o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, te rasprave o dva zajma koja BiH uzima kod Europske banke za obnovu i razvoj, a koji će se koristiti za nastavak izgradnje Koridora Vc i Luke Brčko.

Podsjećamo, izmjena Zakona o akcizama izazvala je veliku pažnju kompletne javnosti prethodnih sedmica, budući da bi ovakva izmjena izazvala direktno povećanje cijena goriva. Time bi nafta i naftni derivati poskupjeli za 15 feninga, a ta sredstva bi se koristila za izgradnju puteva i autoputeva u našoj državi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije