Nakon sastanka o Agrokoru: Radnici neće ostati bez posla, kraj problemima

A. B.
Nakon sastanka o Agrokoru: Radnici neće ostati bez posla, kraj problemima
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon današnjeg sastanka o problemima u kompaniji Agrokor, izjavio je kako su akteri sastanka optimistični te kako će problemi u kompaniji biti riješeni, a radnici neće ostati bez posla.

Zvizdić je kazao da je danas održan prvi u nizu sastanaka kojih će biti u narednom periodu sve više, a kako je naglasio, sve dok se ne iznađe rješenje za Agrokor.

"Govorili smo o narednim koracima i izazovima s kojima se susreće BiH kada je riječ o kompanijama koje djelujuu sklopu Agrokora. Svi moraju realizirati i ispunjavati svoje obaveze prema uposlenima i prema državi, kao i obaveze prema dobavljačima. Usvojen je Plan aktivnosti restruktruiranja, a Ante Ramljak nam je rekao da će plan biti prezentiran narednih dana. Tražili smo obavijest isplate prema dobavljačima jer smo zainteresirani da se ne probijaju rokovi i zainteresirano smo za radna mjesta ljudi koji su zaposleni u bh. kompanijama", kazao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, bilo kakva sanacija Agrokora neće ići na štetu domaćih kompanija u BiH, a predstavnici Vlade FBiH i entitetskih vlada trebaju biti prisutni kako bi se profesionalizirale isplate i sva finansijska dugovanja.

Ante Ramljak je  izrazio ptimizam da će se priča završiti s pozitivnim ishodom te kako je to važno za kompletnu regiju jer bi negativan ishod ostavio posljedice za privredu.

Ramljak se zahvalio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH na posjeti BiH i ukazanoj prilici da se govori o problemima u Agrokoru.

"Od trenutka preuzimanja kompanija, situaciju koju smo zatekli u kompanijama koji su na tržištu Hrvatske pod koncernom, je bila alarmantna, a i danas je. Ovo je bitka s vremenom za zaposlene, dobavljače i njihove interese i bitka za sve države u regiji i njihove građane, a koja još uvijek traje", izjavio je Ramljak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije